Hvad er sult, underernæring og fejlernæring?

Året tema er verden sultne børn.  Lige nu er 13,6 millioner børn under fem år så udsultede, at de er i akut fare for at dø.

Årsagerne til verdens sultkatastrofe er komplekse. Konsekvenserne af den værste tørke på Afrikas Horn i 40 år er fatale. Flere steder truer klimaforandringer med oversvømmelser og cykloner. Familier, som i forvejen lever i den yderste fattigdom, har mistet deres levebrød. Mange er tvunget på flugt. Nu har de intet.

Den globale fødevarekrise har forværret situation og gjort det vanskeligt for de mest sårbare familier at skaffe mad til deres børn. Hvis børnene overhovedet får mad, får de ikke den mad, de har brug for. Begge dele vil koste liv.

 

Giv et bidrag

Men hvad er begrebet sult ?

Ofte er der i de projekter Danmarks Indsamling støtter ikke kun tale om mangel på mad, men på at maden ofte er den samme, hver dag.

Her kommer en kort beskrivelse af de begreber og tilstande, organisationerne bag Danmarks Indsamling oplever truer verdens sultne børn.

Sult, underernæring og fejlernæring

Når man taler om sult, dækker begrebet over flere forskellige tilstande, som kroppen kan befinde sig i, når man ikke får nok – eller det rette – at spise.

Underernæring

Underernæring opstår oftest på grund af vægttab i forbindelse med utilstrækkeligt energiindtag i kosten og/eller sygdom. Man måler underernæring ud fra blandt andet, hvor højt et barn er i forhold til dets vægt, ligesom underernæring kan diagnosticeres ved at måle omkredsen af barnets overarm. Resultatet afspejler barnets muskelmasse, og et barn med lav muskelmasse kan være i livsfare

Fejlernæring

Fejlernæring er en tilstand forårsaget af utilstrækkelig, ubalanceret eller overdreven indtagelse af fedt, protein, kulhydrater og/eller næringsstoffer. Fejlernæring omfatter underernæring (nedsat vækst, undervægt og vitamin- og mineralmangel) samt overvægt og svær overvægt. Når man er fejlernæret, kan man være mere modtagelig overfor livsfarlige sygdomme.

Akut/livstruende underernæring

Akut/livstruende underernæring beskriver en tilstand med lav vægt i forhold til højde i en sådan grad, at barnet er så underernæret, at det kan dø af det. Livstruende underernæring er den mest dødelige form for underernæring og udgør en af de største trusler mod børns overlevelse.

Kronisk underernæring

Kronisk underernæring er et udtryk for kronisk hæmmet vækst og måler den mere langsigtede ernæringsmæssige tilstand af en befolkningsgruppe. De første to år af et barns liv er de vigtigste, når det gælder opbyggelsen af et tilstrækkeligt ernæringsgrundlag for resten af livet.

 

keyboard_arrow_up