Hvert andet barn i Laos fattigste område, Phongsaly-provinsen, er kronisk underernærede. Derfor støtter CARE Danmark børnenes mødre, så de fremover kan sikre både mad, jobs og indtægter. På den måde kan børnene få god og næringsrig mad både her og nu og i fremtiden. Foto (C) Peter Bruun Clausen, CARE
Klimaforandringer og corona fastholder familier i fattigdom og skaber sult og underernæring blandt børnene
I det nordøstlige Laos ligger provinsen Phongsaly, som er det fattigste område i hele Laos. Her er hvert andet barn kronisk underernæret, og deres mødre kæmper en sej, men uretfærdig kamp mod klimaforandringerne, der gør det svært for mødrene at arbejde sig ud af fattigdom og sikre mad til både sig selv og børnene.
care (2022): Corona har gjort det sværere
Coronakrisen har betydet endnu en udfordring. I efteråret var Laos ramt af en lang nedlukning, som gjorde det næsten umuligt for de fattige bønder at sælge deres varer. De lukkede grænser betyder også, at børnenes forældre ikke kan rejse over grænsen og tage midlertidigt arbejde for på den måde at kunne skaffe mad på bordet.
Med penge fra Danmark Indsamling vil CARE Danmark hjælpe børn og mødre med at gøre op med den kroniske underernæring og sikre børnene sund, næringsrig mad, både nu og fremover.
Klimamodstand skaffer mad på bordet
Langt størstedelen af befolkningen i Phongsaly er kvindelige småbønder, og klimaforandringernes konsekvenser betyder, at høsten ofte går tabt. Regnen kommer ikke, når den skal – eller også kommer den pludseligt og så voldsomt, at afgrøderne regner væk eller drukner i mudder.
”Med penge fra Danmark Indsamling vil CARE Danmark hjælpe børnenes mødre til at modstå klimaforandringerne. Det sker gennem landbrugsskoler, hvor kvinderne lærer om nye teknikker, nye afgrøder og nye dyrkningsmetoder,” fortæller CARE Danmarks Asienrådgiver Peter Bruun Clausen, der selv har boet i Laos og har besøgt Phongsaly.
Vejrudsigter gør stor forskel
Projektet vil også hjælpe de kvindelige småbønder ved at gøre vejrudsigter tilgængelige for dem. Det sker via apps, hvor lokale vejrdata bliver præsenteret via piktogrammer, som på den måde tager højde for både de mange forskellige sprog og analfabetisme.
”Vi vil også hjælpe nogle med at omlægge til andre former for landbrug, som er mere modstandsdygtige overfor det meget omskiftelige klima. Det drejer sig blandt andet om bæredygtig biavl. Mødrene kan nemlig få en god pris for honning,” forklarer Peter Bruun Clausen og afslutter;
”Ved at støtte mødrene med et stabilt landbrug og dermed en mere sikker kilde til både mad og indtægt, hjælper vi børnene”.
Fakta om care 2022 projekt
- 90% af befolkningen lever for godt 4 kroner om dagen.
- 61% af børnene i Phongsaly er kronisk underernærede.
- CARE Danmark vil med penge fra Danmarks Indsamling hjælpe 1.400 børn og 1.800 mødre i 20 forskellige landsbyer i Phongsaly-distriktet.
- Med klimatilpasning, jobskabelse og undervisning i bedre høstudbytte vil den kroniske underernæring blandt børnene i landsbyerne blive reduceret med 20 %.
- Helt konkret skal projektet forbedre høstudbyttet fro ris med 50 % og på den måde skaffe ikke blot mad på bordet, men også en sikker fremtidig kilde til både mad og indtægt.
Kilde: CARE Danmark