Efter Vanh, Pouth og Dees mor Chom kom med i CAREs projekt, er der nu både mad og fast indtægt i den lille familie, der tidligere var den fattigste i hele landsbyen. Foto: CARE.
Med støtte fra Danmarks Indsamling tager CARE kampen op mod fejlernæring og fattigdom, der truer Laos’ mest sårbare børn.
Bier, kaffebønner og vejrudsigter
Bier, kaffebønner og vejrudsigter. Det lyder måske som en aparte indkøbsliste fra Olsen Banden, men det er det langt fra. Det er nogle af de vigtigste værktøjer, som har hjulpet børnene i et af Laos’ fattigste områder.
Fattigdom, klimaforandringer, coronakrise, krigen i Ukraine rammer særligt børnene
I det nordlige Laos ligger Phongsaly-provinsen. Området er det fattigste i hele Laos, og kombinationen af fattigdom, klimaforandringer, coronakrise og nu også krigen i Ukraine rammer særligt børnene i Phongsaly.
For når forældrene har svært ved at tjene penge og skaffe mad på bordet, betyder det ikke blot mindre skolegang for børnene, men desværre også fejl- og underernæring.
Derfor har CARE med støtte fra Danmarks Indsamling i 2021 og 2022 taget kampen op for at hjælpe de sårbare børn i Phongsaly. Og nogle af de børn, der allerede har fået hjælp, er 12-årige Vanh, hendes fireårige bror Pouth og deres treårige lillesøster Dee.
Børnenes forældre arbejder begge som risbønder, men det er svært for dem at dyrke markerne som tidligere. Klimaforandringerne betyder nemlig, at vejret har ændret sig. Nogle gange udebliver regnen helt, og afgrøderne på markerne og i skoven dør. Andre gange falder regnen pludseligt og så voldsomt, at alt drukner i mudder.
”Nogle år har det ødelagt hele vores høst. Og det betød, at vi i de år ingen indtægt havde,” fortæller børnenes mor Chom. Når det skete, måtte familien leve af det, som Chom kunne finde i skoven.
Jeg har samlet bambusskud og forskelligt grønt i skoven, og nogle gange har vi også fanget egern og rotter,” siger Chom.
Projekt giver mad og indtægter
Med støtte fra Danmarks Indsamling har CARE i to år arbejdet i Phongsaly for at komme fejl- og underernæringen blandt børnene til livs. Det gør CARE ved at støtte forældrene i at få stabile indtægter og mere og sundere mad på bordet hver dag.
”Nu får vi vejrudsigter, så vi kan planlægge, hvornår vi fx skal så eller høste. Desuden får vi også undervisning i ny teknikker og metoder, som passer bedre til det omskiftelige klima. Det har gjort en stor forskel, fortæller Chom og fortsætter:
”Næste skridt for mig og min familie er, at vi skal i gang med bi-hold og kaffedyrkning. Jeg glæder mig. Nu tjener vi flere penge og har færre udgifter, så nu kan vi spare op til fx medicin eller skolepenge. Projektet er helt afgørende for mig og min familie.”.
Fakta
- Hvert tredje barn i Phongsaly er underernæret.
- Klimaforandringerne betyder, at de fattige bønder ikke længere kan drive landbrug som tidligere.
- Coronakrisen lukkede grænserne og dermed blev det umuligt for bønderne at sælge deres varer, som ofte er den eneste kilde til indtægt.
- Krigen i Ukraine betyder prisstigninger på både, mad og energi, men også gødning, som bønderne i Laos er afhængige af.
- CAREs projekt giver adgang til vejrudsigter, så landbruget kan planlægges efter vejret, men giver også nye landbrugsmetoder og teknikker.
- Projektet introducerer også nye typer afgrøder som fx kaffe eller honning, der kan sælges til en højere pris.