1. Forside
  2. /
  3. Danmission 2020: Her får børn våben i fødselsdagsgave (tilskudsprojekt)

Danmission 2020: Her får børn våben i fødselsdagsgave (tilskudsprojekt)

Danmission 2020 Danmarks Indsamling
Danmission: Frivillige på børnecentre hjælper syriske børn, som lider af voldsomme krigstraumer

Zein er 10 år og kan ikke huske, at der nogensinde har været fred i Syrien. Han er vokset op med, at styrken ligger i våbnet. Og til sin fødselsdag fik han en skarpladt pistol af sin bedstefar – givet i kærlighed og i håb om, at våbnet kunne beskytte Zein.

Zein er blot ét af mange syriske børn, som lider af krigstraumer og har svært ved at finde ud af, hvordan man gebærder sig i et samfund, som siden 2011 har været hærget af borgerkrig. Mange børn har mistet en eller begge forældre – andre har forældre, som også er traumatiserede. Og ofte har de ingen til at vise vej og hjælpe med de psykiske og sociale problemer, som krigen har påført dem.

Frivillige hjælper børnene

Derfor støtter Danmission – med midler fra Danmarks Indsamling 2020 – oprettelse af børnecentre og uddannelse af frivillige hjælpearbejdere, som hjælper børnene med deres traumer. Målet er samtidig at give børnene færdigheder, så de både her og nu, men også på længere sigt kan klare tilværelsen og bidrage til deres samfund. Dermed hjælper vi ikke blot børnene, men er også med til at styrke den spinkle sammenhængskraft, der er i det syriske civilsamfund.

Børnecentrene drives af den lokalt forankrede organisation Forum for Development and Culture (FDCD), som er Danmissions partner i Syrien.

ZEIN ØNSKER SIG EN BOLD

Som så mange andre forældre anede Zeins mor ikke, hvordan hun skulle tackle sin søn, som blev mere og mere aggressiv både over for hende og sine jævnaldrende. Derfor har hun taget ham med til et af børnecentrene. Og moren er med rette bekymret, fortæller 25-årige Miry Al Issa, der er en af de frivillige voksne, som har taget imod Zein.

Miry har lært, hvordan hun kan hjælpe børnene og de voksne omkring dem. Og Zein ved at ændre opførsel takket være de snakke, film, lege og de andre tiltag på børnecentrene.

Da Zein havde fødselsdag, fik han en rigtig pistol af sin bedstefar. Men drengen gav pistolen tilbage og spurgte, om han godt måtte få en bold i stedet. Så vidste jeg, at vi kan gøre en forskel på børnecentrene. Det er faktisk muligt at hjælpe disse børn,” fortæller Miry med stolthed.

Med støtten fra Danmarks Indsamling bliver det muligt at hjælpe Zein videre og hjælpe mange andre børn som ham.

Konkrete målsætninger

Midler fra Danmarks Indsamling sikrer, at:

  • 900 børn med krigstraumer og deres familier får hjælp
  • hjælpen når ud til et større geografisk område for at nå flere børn
  • 45 frivillige, lokale myndigheder og religiøse ledere får brugbar viden
  • fire lokalsamfundsorganisationer får hjælp til kapacitetsopbygning bl.a. for at styrke sammenhængskraften i indsatsen for børnene og deres familier.
Fakta
  • Konflikten i Syrien begyndte i 2011, men accelererede året efter
  • Mange syriske børn under 10 år kan ikke huske andet end krig og kampe
  • Over 2 millioner syriske børn går ikke i skole
  • 4 ud af 5 syrere lever i fattigdom, men der er også stort behov for psykosocial hjælp – ikke mindst til børnene.
Menu