Dansk Folkehjælp 2022: I skyggen af Corona: Ugandas skolebørn kæmper fortsat for deres fremtid (tilskudsprojekt)

dansk folkehjælp 2022

Det er børn i Kampala, som disse, der skal kunne komme trygt i skole. Foto (C) Jan Kjær.

Rent vand, bedre toiletforhold og viden om god hygiejne skal gøre skoledagen tryg for tilbagevendte skolebørn i Uganda

Millioner af skolebørn blev sendt hjem fra skole, da COVID-19 nåede til Uganda i marts 2020. En lille del fik kortvarigt lov at komme tilbage i efteråret 2020 for at gå til eksamen, men langt de fleste elever har efterhånden været væk fra undervisningen i meget lang tid. Hjemmeundervisning er stort set umulig for det altovervejende flertal, der ofte lever under fattige kår sammen med mange familiemedlemmer. Her er ingen eller kun begrænset adgang til internet. Nu er fjerde bølge af pandemien i gang og der tales allerede om flere spildte skoleår for en hel generation.

Dansk Folkehjælp 2022: Behandling – ikke forebyggelse

Udfordringen bliver at sikre en tryg tilbagevenden, når skolerne på et tidspunkt genåbner. Selvom man skulle mene, at pausen har givet regeringen og kommunerne mulighed for at skabe nogenlunde betingelser for en genåbning, så er det ikke sket. Ikke fordi myndighederne ikke har gjort noget, men fordi stort set alle ressourcerne er gået til sundhedssystemet. Dermed er de ofte overfyldte skoler i fare for at starte et større udbrud af COVID-19.

Smitterisiko formindskes

Med midler fra Danmarks Indsamling vil Dansk Folkehjælp støtte skoler i nogle af de fattigste kvarterer i Ugandas hovedstad, Kampala. I samarbejde med lærere og elever skal det sikres at skolerne har de basale fornødenheder i forhold til vand, toiletter og håndhygiejne. De skal også vide, hvordan man bedst muligt beskytter sig mod virus.

Udviklingskoordinator i Dansk Folkehjælp, Peder Thorning siger: ”Som dansker kan man nemt glemme, at livet for mange mennesker i verden stadig er stærkt påvirket af pandemien. Det gælder ikke mindst for skolebørn i verdens fattige lande – f.eks. i Østafrika. Her er der stadig et akut behov for at sikre vand, sanitet og hygiejne på skolerne – især i de fattigste områder. Selv den bedste infrastruktur kan ikke forhindre at smitten kommer ind i skolerne, men adgang til rent vand og sæbe kan begrænse smittespredningen. Det kan redde liv og sikre et samfund, hvor børnene igen kan være trygge i skolen”.

Projektet vil ud over de konkrete tiltag i Kampala også arbejde med det politiske system for at udvikle løsninger, der kan udbredes til langt større dele af skolesystem i Uganda såvel som i andre Afrikanske lande.

Fakta om Dansk Folkehjælp 2022 projekt

  • I Uganda har 15 millioner skoleelever og studerende været hjemsendt siden 20. marts 2020. (Ministry of Health, Uganda, september 2020).
  • Kun hver 4. folkeskole i Uganda kan tilbyde eleverne adgang til håndvask med både sæbe og vand (Kilde: https://palnetwork.org/considerations-for-re-opening-schools-post-covid-19-insights-from-uwezo-surveys-in-uganda/ ).
  • I Uganda har kun 36% af befolkningen på landet og knap 40% af befolkningen i byerne adgang til håndvask med rent vand og sæbe. (Kilde: Ministry of Water and Energy, Uganda, Sector Performance Report, 2017/2018).
keyboard_arrow_up