Dansk Folkehjælp 2023: En ny chance til Ugandas tabte corona-børn

træning i hygiejne CIDI uganda

”Det er helt normalt for os piger at ha’ menstruation, og man skal da kunne snakke om det – ikke skamme sig over det”. Sådan siger Miriam på 14 år, mens hun står ved siden af en de simple forbrændingsovne, som netop er installeret på hendes skole i et af de fattigste kvarterer i Ugandas hovedstad, Kampala. Ovnen betyder, at man nu kan skaffe sig af med brugte bind og andre hygiejneartikler, som før alt for tit endte med at tilstoppe latrinerne på skolen eller bare blive smidt i den nærliggende kanal. Miriam peger over på de tre særlige omklædningsrum til piger, som næsten er færdige. De skal give dem et vist privatliv, hvis de f.eks. får brug for at skifte hygiejnebind i skoletiden. Både ovnene og omklædningsrummene er blevet til med støtte fra Danmarks Indsamling og skal være med til at sikre, at færre piger dropper ud af skolen.

En tabt generation

I det hele taget er det nødvendigt at forbedre de sanitære forhold i skolerne – for problemet er enormt. Millioner af skolebørn blev sendt hjem fra skole, da COVID-19 nåede til Uganda i marts 2020. En lille del fik kortvarigt lov at komme tilbage i efteråret 2020 for at gå til eksamen, men langt de fleste elever i de almindelige skoler var væk fra undervisningen i tæt på to år. Det var verdens længste nedlukning. Hjemmeundervisning var stort set umulig for det altovervejende flertal, der ofte lever under fattige kår sammen med mange familiemedlemmer. Der var ingen eller kun begrænset adgang til internet. Man taler derfor om spildte skoleår for en hel generation og mange drømme om en uddannelse og en bedre fremtid blev ødelagt. Til dato er mange børn slet ikke vendt tilbage til skolen.

Danmarks Indsamling skaber rammer – og håb

Nedslidte eller helt manglende vand- og toiletfaciliteter er en af de helt store udfordringer for børnenes skolegang. For at give også de fattigste elever en rimelig chance for basal uddannelse støttes 8 skoler i nogle af de mest udfordrede kvarterer i den afrikanske hovedstad med midler fra Danmarks Indsamling. I samarbejde med lærere og elever skal det sikres, at skolerne har de basale fornødenheder i forhold til vand, toiletter og håndhygiejne – ligesom både drenge og piger undervises i, hvorfor piger får menstruation, og at det ikke er noget at skamme sig over. De skal også vide, hvordan man bedst muligt beskytter sig mod fremtidige epidemier og sygdomme. Det skal være trygt at gå i skole og børn skal kunne tro på fremtiden – også i Uganda.

Fakta

15 millioner skoleelever og studerende var hjemsendt fra 20. marts 2020 til 19. februar 2022. Det anslås at op imod 30% af disse aldrig vil genoptage skolen eller studiet. Enten på grund af stigende skolebetaling, tidlig graviditet, tidligt ægteskab eller børnearbejde.
Kilde: www.npa.go.ug/wp-content/uploads/2021/09/NPA-on-Reopening-of-Schools-AmidstCOVID19.pdf

Kun hver 4. folkeskole i Uganda kan tilbyde eleverne adgang til håndvask med både sæbe og vand https://palnetwork.org/considerations-for-re-opening-schools-post-covid-19-insights-from-uwezo-surveys-in-uganda/

Danmarks Indsamling har indtil videre hjulpet over 5.500 elever, lærere og medlemmer af skolebestyrelser på de 8 skoler. (Dansk Folkehjælp)

keyboard_arrow_up