DRC Dansk Flygtningehjælp 2023: Syriske flygtningebørn får tiltrængt hjælp i nærområderne

Taha er 12 år. Sammen med sin familie er han flygtet fra Idlib i Syrien og bor nu i byen Altinozu i Tyrkiet. Gennem DRC Dansk Flygtningehjælps psykosociale aktiviteter er han nu ikke længere socialt isoleret. Han har noget at lave og masser af nye venner. Foto: DRC

Taha har ingen minder fra sit hjemland Syrien. Han var kun fire år gammel, da hans familie flygtede til Tyrkiet, efter krigen for alvor ramte deres hjemby, Idlib. Nu er han 12 år og lever en nærved almindelig hverdag som barn i den tyrkiske by Altinozu. Han går i skole og ses med sine syriske og tyrkiske jævnaldrende. De seneste år, hvor COVID-19 har hærget, har han for alvor erfaret, hvor meget samværet med vennerne betyder for hans hverdag og humør.

”Jeg elsker mine venner!” fortæller han glad.

Stress og mistrivsel blandt syriske flygtningebørn

Næsten syv millioner mennesker er flygtet fra krigen i Syrien. Langt de fleste har søgt tilflugt i nabolandene Libanon, Tyrkiet og Jordan. Mange syriske flygtningebørn har det svært, dels fordi de lever under barske vilkår, og dels fordi de er traumatiseret af minder om krig og flugt.

Da COVID-19 pandemien ramte Tyrkiet, lukkede skolerne, og undervisningen rykkede online. Regeringen indførte en landsdækkende nedlukning med udbredt udgangsforbud, især for børn og ældre. Som andre børn verden over forsøgte Taha at underholde sig selv på forskellige måder. Han kørte på rulleskøjter i lejligheden, og han spillede og snakkede med sine venner online.

Men det var ikke nok. Situationen medførte generel stress og mistrivsel blandt børn i Tyrkiet, herunder i høj grad flygtningebørn som Taha.

”Jeg isolerede mig og begravede mig i mine forældres telefon. Det var kedeligt,” fortæller Taha. ”Jeg prøvede at snakke lidt mere med mine forældre, men jeg ville bare være sammen med mine venner.”

Støtte og aktiviteter forvandler ensomhed til glæde

Tahas mor blev bekymret for sin søn. Men en dag hørte hun om nogle psykosociale trivselsaktiviteter for børn, afholdt af DRC Dansk Flygtningehjælp på et børnecenter i byen.

Gennem leg, bevægelse og læring øger aktiviteterne i børnecenteret trivslen blandt både syriske og tyrkiske børn. Der bliver bl.a. fokuseret på pandemien og nedlukningens påvirkning af børnenes psyke.

DRC’s trivselsaktiviteter er en del af et større treårigt projekt, som er finansieret af midler fra Danmarks Indsamling. Projektet har til formål at beskytte og forbedre trivslen for syriske flygtningebørn og sårbare værtssamfundsbørn i Mellemøsten, bl.a. ved at give børnene og deres omsorgspersoner adgang til alderssvarende psykosocial støtte og ved at iværksætte og facilitere fælles sociale aktiviteter for flygtningebørn og børn i værtssamfundet.

”Jeg vil bare sige tak”

Tahas mor meldte sin søn til børnecentret, og han begyndte at komme der jævnligt og deltage i DRC’s aktiviteter med jævnaldrende børn. Og langsomt hjalp det på humøret.

”Det føles helt anderledes at se venner i virkeligheden,” fortæller Taha. ”Gennem aktiviteterne her lærer jeg nye spil og lege, som jeg kan lave med mine venner derhjemme.”

Taha fortæller, at han også har fået mange nye venner i centeret. Han føler sig mere glad og rolig nu. Hans problemer med sin bror er også blevet mindre.

”Jeg ville ønske, at aktiviteterne her aldrig ville ende. Jeg har det fantastisk her. Jeg har endelig chancen for at lege med venner, snakke med dem ansigt til ansigt og spille og danse sammen.”

Da han bliver spurgt om, hvad han gerne vil sige til dem i Danmark, der læser hans historie, lyser hans ansigt op. ”Du mener mine fans?”, griner han afvæbnende.

”Jeg vil bare sige tak. På grund af jer føler jeg mig ikke længere ensom.”

Taha er en af mange

Der findes mange syriske flygtningebørn i Tyrkiet. Med penge fra Danmarks Indsamling kan vi hjælpe endnu flere børn som Tara.

Fakta

Syrien-krigens fordrevne

  • Der har været krig i Syrien siden marts 2011.
  • Næsten 14 millioner mennesker – mere end halvdelen af Syriens befolkning – er blevet tvunget på flugt fra deres hjem på grund af krigen.
  • Langt de fleste fordrevne syrere er enten på flugt internt i Syrien eller har søgt tilflugt i nabolandene Libanon, Tyrkiet og Jordan.
  • Mere end 70 procent af de syriske flygtninge lever i fattigdom med begrænset adgang til basale ydelser, uddannelse eller jobmuligheder og få udsigter til at vende hjem.

 

Kilde: UNHCR

keyboard_arrow_up