Folkekirkens Nødhjælp 2022: Børn skal ikke arbejde – de skal gå i skole

folkekirkens nødhjælp 2022

Folkekirkens Nødhjælp vil hjælpe børn fra Irak, Kenya og Nepal tilbage i skole, efter de har været lukket pga. corona-pandemien. Foto (C) Jakob Dall.

Børn i Nepal, Irak og Kenya har hårde odds i livet. Desværre er de odds blevet forværret af coronakrisen

Mange børn i Nepal, Kenya og Irak kom ikke i skole i flere måneder, da coronakrisen var på sit højeste. I verdens fattigste lande var det ikke muligt at fjernundervise børnene, da verden lukkede ned. Det giver sig selv, at mange børn derfor er kommet bagud i skolen. Nogle er aldrig vendt tilbage, fordi deres familiers økonomiske situation efter krisen ikke tillader det.

I stedet arbejder de nu for at hjælpe deres familier. Men børn skal ikke arbejde. De skal gå i skole. Folkekirkens Nødhjælp (2022) vil sikre, at udsatte børn kommer tilbage i skole, så de kan få en uddannelse og dermed muligheden for en bedre fremtid.

folkekirkens nødhjælp 2022: BØRN SKAL TILBAGE I SKOLE

Allerede nu har Folkekirkens Nødhjælp gennemført projekter, der har fået en stor del af børnene tilbage på skolebænken. Men det kræver en vedvarende indsats at beholde dem i skolen, hvor de hører til. Ét af flere initiativer i Kenya er børnerettighedsklubber på skolerne. Her bliver eleverne tilknyttet mentorer, som underviser børnene i, hvorfor det er vigtigt at gå i skole.

Børnene får også mulighed for at snakke med unge mennesker, som er droppet tidligt ud af skolen. Det har en præventiv effekt og sørger for, at mange børn bliver i skolen. Desuden har børnerettighedsgrupperne være med til at forbedre punktlighed, reduceret fravær og mindsket mobning blandt børnene.

HELE FAMILIEN SKAL HJÆLPES

Men når det handler om børns skolegang, er det mindst lige så vigtigt at kigge på, hvordan hele familier har det. Hvis der ikke er råd til aftensmad, kan det virke mindre vigtigt at sende sit barn i skole. Derfor hjælper Folkekirkens Nødhjælp også familier med at skabe sig en indtægt, så de får et større økonomisk og socialt overskud.

I Kenya sker det blandt andet ved at hjælpe familier med at tilpasse deres landbrug til klimaforandringerne, hvor uregelmæssigt vejr er blevet et vilkår. De lærer nye metoder, så deres afgrøder kan overleve. Dermed får familier mad på bordet, en indtjening og mere overskud i hverdagen, så de kan sende deres børn i skole.

Pengene fra årets indsamling går til udsatte familier i Irak, Nepal og Kenya, hvor Folkekirkens Nødhjælp bidrager til, at verdens mest udsatte mennesker får et værdigt liv.  Ovenstående er blot ét eksempel på, hvordan udsatte familier får hjælp.

MÅLET MED folkekirkens nødhjælp 2022 PROJEKT

  • At familier får adgang til mad og serviceydelser – herunder vand, sanitet, sundhed og uddannelse.
  • At fattige og sårbare familier – specielt kvinder og unge – har forbedrede levevilkår og indkomst.
  • At især kvinder og børn kender deres rettigheder og oplever fred og indflydelse på eget liv
  • At fattige og sårbare familier er modstandsdygtige overfor klimaforandringer og coronakrisen.
keyboard_arrow_up