Folkekirkens Nødhjælp 2023: En køkkenhave har ændret livet for alenemoren Emily og hendes to børn

Emily Akai arbejder hårdt for at give sine børn en god opvækst. Med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp har hun forvandlet en køkkenhave til en bedre fremtid for sine børn. Foto: Mark Njoroge

Overskuddet fra køkkenhaven blev til en butik, der sikrer en stabil indkomst for Emily. Hun bruger pengene på sund mad, skolegang og sundhedstjek til sine børn.

Langt nordpå i Kenya i Turkana-regionen ligger den lille landsby Kangura. Her bor 29-årige Emily Akai med sine to børn, Virginia på 2 år og Darlingtone på 8 år.

Hun er alene med børnene – og det har hun selv valgt. Hun er blevet skilt fra deres far, og selvom det normalvis er manden, som forsøger en familie i Kenya, så har Emily klaret sig fremragende uden ham.

”Man kan faktisk sige, at min køkkenhave er min nye mand. Det er den, som sørger for, at jeg har sund mad og penge til overs til mig selv og mine børn,” siger Emily Akai.

Folkekirkens Nødhjælp er til stede i Turkana, fordi det er Kenyas fattigste region, hvor tusindvis af familier mangler basale fornødenheder. Corona-, fødevare- og klimakrisen har gjort livsvilkårene endnu sværere de seneste år.

Organisationen var hurtige til at rykke ud med coronahjælp, da pandemien rasede. Det handlede om at styrke hygiejnen og sørge for, at børnene blev ved med at komme i skole. Nu oplever befolkningen stadig de økonomiske efterdønninger fra pandemien – og der er derfor brug for langsigtet hjælp.

Drømmen om en bedre fremtid for børnene

Emily har fået redskaberne til sin køkkenhave af Folkekirkens Nødhjælp. Det kan være svært at dyrke jorden i Turkana, fordi tørken bliver værre år efter år på grund af klimakrisen.

Men der er flere måder at hjælpe en køkkenhave godt på vej, selvom vejret er varmt og tørt. Emily har fået et skyggenet, så hendes grøntsager kan blive skærmet mod kraftigt solskin og forbruge mindre vand. Nettet sørger også for at holde ubudne insekter og dyr ude af haven.

Samtidig har Emily lært, hvordan hun kan laver en kegleformet køkkenhave, hvor grøntsagerne kan vokse i flere lag. Den er effektiv på flere måder: Når man vander fra toppen, skal man ikke bruge lige så meget vand for at ramme mange afgrøder. Derudover kan man på meget lidt plads dyrke mange forskellige afgrøder.

Som mor er Emilys største håb at give sine børn flere muligheder, end hun selv er vokset op med. Selvom folkeskolen er gratis i Kenya, er der mange omkostninger forbundet med at gå i skole.

Derfor bruger hun nu overskuddet fra sin køkkenhave til at sende sin søn Darlingtone i skole med alt, hvad det indebærer af skoleudstyr.

”Det betyder meget for mig, at jeg kan forsørge min familie. Førhen gik vi ofte sultne i seng, men nu kan jeg give mine børn tre måltider om dagen,” siger Emily Akai.

En køkkenhave, der blev til meget mere

Men succeshistorien om Emily Akai slutter ikke her. Med sit hårde arbejde har hun formået at forvandle overskuddet fra sin køkkenhave til en butik, hvor hun sælger mel, bønner, ris, pasta, grøntsager, æg, vaskemiddel og meget andet.

Selvom Emily havde sparet mange penge op, manglede hun alligevel en del startkapital for at få stablet en butik på benene. Derfor ansøgte hun Folkekirkens Nødhjælp om en pulje penge, som hun kunne bruge på projektet.

Hun fik ja til sin ansøgning, og nu er resten historie. Med flere indtjeningsmuligheder er hun ikke længere så udsat, hvis køkkenhavens høst skulle slå fejl. Og hendes naboer er glade for at kunne handle ind uden at skulle gå mange kilometer.

”Min køkkenhave og min butik holder mig travlt beskæftiget. Jeg har det psykisk godt, fordi jeg har råd til at give mine børn en god opvækst,” siger Emily.

Emilys historie er et eksempel på, hvordan Folkekirkens Nødhjælp arbejder med langsigtet udviklingshjælp for at vende udviklingen i verdens fattigste samfund. Pengene fra årets indsamling går foruden Kenya også til projekter i Irak og Nepal.

  • 35,6 procent af befolkningen i Kenya lever for under 15 kroner om dagen.
  • 29 procent af kenyanske børn i landbrugsområder er væksthæmmede.

Kenya | World Food Programme

  • Kenya oplever lige nu den værste tørke i 40 år, og antallet af mennesker ramt af fødevareusikkerhed forventes at stige fra 3,5 millioner til 4,35 millioner.
  • Omkring 1,5 millioner husdyr er døde som følge af tørken, og mange familier migrerer for at finde vand.
  • 1,4 millioner børn i Kenya har brug for humanitær nødhjælp, og mange bliver taget ud af skolen på grund af tørken.
  • Næsten 1 af 2,4 børn lider af fejlernæring i Turkana – et af de mest tørkeramte områder.

UNICEF Kenya Humanitarian Situation Report No. 4 (Drought): 31 August 2022

keyboard_arrow_up