En stor del af de uledsagede flygtningebørn risikerer at ende på gaden. FOTO: Mohamed Hassan
VÆRESTED I DET SYDLIGE SOMALIA HJÆLPER HJEMVENDTE ULEDSAGEDE FLYGTNINGEBØRN VIDERE I LIVET. FØRST OG FREMMEST SKAL DE I SKOLE OG HAVE LOV TIL AT VÆRE BØRN
Situationen i det sydlige Somalia er nu så stabil, at mange flygtninge vender hjem. De kommer fra andre dele af Somalia eller fra de store flygtningelejre i Kenya, som gradvist er ved at lukke. En stor del af børnene er på den ene eller anden måde blevet adskilt fra deres forældre. De ender ofte alene i nye lejre, hos fjerne slægtninge eller simpelthen på gaden.
Livet som hjemløs er ikke for børn – heller ikke i havnebyen Kismayo, der ligger 500 km syd for hovedstaden Mogadishu. De oplever forskellige former for overgreb, og er også i risiko for at udvikle misbrugsproblemer. Desuden er det velkendt, at terrorgruppen al-Shabaab rekrutterer blandt netop børn og unge, som ikke ser andre veje ud af fattigdommen.
VÆRESTED HJÆLPER BØRNENE VIDERE
Med midler fra Danmarks Indsamling tilbyder Dansk Folkehjælp et værested for børnene. Her bliver de først identificeret og registreret. De får mad, tøj og lægehjælp, hvis de har brug for det. Har børnene ikke et trygt sted at være om natten, får de mulighed for at sove på værestedet. Mange børn har oplevet voldsomme hændelser under flugten og krigen og tilbydes et psykosocialt behandlingsforløb, som personalet på værestedet er trænet i at levere. Herefter starter processen med at finde deres forældre, anden familie eller måske en plejefamilie, som vil tage dem ind som deres egne børn.
På den måde sikres børnene et trygt værested med leg, skolegang og omsorg indtil deres liv normaliseres.
FAKTA
- Der er anslået 2,6 mil. internt fordrevne personer i Somalia (UNHCR, 2019)
- Siden 2014 er 125.000 flygtninge frivilligt vendt hjem til Somalia (UNHCR, 2019)
- 68 procent af de hjemvendte flygtninge i Somalia er børn (UNHCR, 2016)
- Havnebyen Kismayo er på størrelse med Århus og ligger i det sydlige Somalia
- Dansk Folkehjælp har arbejdet i Somalia siden 2012