1. Forside
  2. /
  3. Kommende projekter
  4. /
  5. Mellemfolkeligt Samvirke 2020: KRISEHJÆLP TIL GAZAS KRIGSRAMTE BØRN

Mellemfolkeligt Samvirke 2020: KRISEHJÆLP TIL GAZAS KRIGSRAMTE BØRN

Mellemfolkeligt Samvirke Danmarks Indsamling

Børnene i Gaza er mærket af en opvækst i krig, konflikt og dyb fattigdom. FOTO: Mohammed ActionAid Palestine

FLYGTNINGEBØRNENE I DET HUMANITÆRT NEDSMELTEDE GAZA LEVER MED FATTIGDOM OG KRIG, OG MANGE DØJER MED TRAUMER OG VOLD I FAMILIEN. NU ER DER HJÆLP OG STØTTE PÅ VEJ

Islam føler sig ensom. Der er ingen, der kan lide hende, siger den ti-årige pige, der kommer fra en splittet, voldsramt familie. Faderen tævede moderen for øjnene af den lille pige, men faderen har alligevel fået forældremyndigheden.

”Jeg føler mig tryggere hos min mor. Hun ved, hvad jeg vil og slår mig ikke,” fortæller Islam.

Hun er blot en af de tusindvis af palæstinensiske flygtningebørn, der lever med vold, konflikter, stress, undertrykkelse, frygt og fattigdom i de sydlige områder af Gazastriben, hvor befolkningen er mærket af Israels regelmæssige militære angreb og økonomiske blokade og manglen på demokrati og menneskerettigheder.

Mødre til flygtningebørn, der vil skilles fra voldelige mænd og væk fra dysfunktionelle ægteskaber, mærkes for livet, fordi de mister retten til deres børn på grund af sharia-domstole. Det gør det ofte svært for børnene at opretholde en kontakt til deres mødre, og ny lovgivning, som giver kvinder flere rettigheder, vedtages ikke, fordi staten med Hamas ved magten ikke fungerer.

Den konstante krise rammer børnene, og frustrationer og vold går i arv i en ond spiral.

Men nu er der hjælp på vej til Islam og en målgruppe på 1000 andre børn mellem 7 og 15 år.

Sammen med lokale civilsamfundsorganisationer vil Mellemfolkeligt Samvirke yde psykosocial støtte til flygtningebørnene i seks lokalsamfund i byerne Rafah og Khan Yonis. Børnene vil blandt andet få tilbudt individuel og gruppebaseret rådgivning i sikre områder langt væk fra grænseområderne, hvor konflikten er allermest intensiv, og hvor børnene kan mødes og lege i trygge omgivelser.

Der vil også være træning af 25 lokale lærere og skolevejledere, der skal lære, hvordan man identificerer udsatte elever med traumer eller andre problemer. Flygtningebørnenes mødre, der er ofre for vold fra deres mænd, får et tilbud om psykosocial støtte og juridisk rådgivning.

Blandt flere andre tiltag skal der endvidere oprettes seks såkaldte beskyttelsesudvalg i byerne Rafah og Khan Younis. Udvalgene skal ledes af kvinder, der trænes i beskyttelse af børn og andre færdigheder, så kvinderne bliver bedre til at tackle de særlige problemer, der plager Gazas flygtningebørn. Kvinderne vil samtidig være opsøgende i lokalsamfundet, hvor de med forældre, religiøse ledere, og mokhtars (landsbyoverhoveder) som målgruppe skal udbrede viden om de trusler, børn udsættes for og hvordan de beskyttes.

Det er desuden planen at give økonomisk støtte til 100 børn fra de allerfattigste familier, så de bliver i stand til anskaffe de mest basale livsfornødenheder.

”Alle børn i Gaza lider på grund af bomber og blokade. De har i virkeligheden alle sammen brug for hjælp. Men flygtningebørnene er sårligt udsatte, fordi deres forældre prøver at bygge en tilværelse på ingenting. Her hjælper vi nogle af de disse særligt udsatte børn, og for os tæller hvert lille liv,” siger Kirsten Hjørnholm, der er programansvarlig for Mellemfolkeligt Samvirkes indsats i Gaza.

Fakta
  • I alt har 1,6 mio. af indbyggerne i Gaza – heraf 1,1 mio. flygtninge – brug for hjælp
  • Den samlede flygtningebefolkning i byerne Rafah og Khan Younis i det sydlige Gaza er anslået 200.000
  • 44 procent af flygtningene er børn
  • Et ud af fire børn har brug for psykosocial støtte
Menu