Læger uden Grænser 2022: Fejlbehandling og mangel på lægehjælp går ud over børn i Mosul

læger uden grænser 2022

Ali på 12 år får psykologhjælp under sin indlæggelse på et af Læger uden Grænsers hospitaler i Mosul, Irak. Han er i isolation for undgå at smitte andre. Foto © Candida Lobes / Læger uden Grænser

Sundhedsvæsnet i Irak er presset, og Læger uden Grænser kæmper for at hjælpe, hvor behovet er størst. Men COVID-19 gør det sværere

Hvis dit barn får et kompliceret benbrud, er der svært at få hjælp fra det offentlige sundhedssystem i Mosul, Irak. Der er en stor mangel på ressourcer, og byen kæmper stadig for at komme sig over krigen, der sluttede i 2017. Og det er altid de mest udsatte, det går hårdest ud over: Børnene.

Leg kan få alvorlige konsekvenser

Mustafa er 11 år gammel. Han går i skole og elsker at spille fodbold sammen med sine venner. Men i Mosul kan et helt almindeligt børneliv have store konsekvenser.

”Jeg brækkede mit ben under en fodboldkamp. Mit ben er brækket to steder, og lægerne siger, at jeg har interne blødninger. Jeg har været på Læger uden Grænsers hospital Al Wahda i tre uger nu,” fortæller Mustafa. Det komplicerede brud krævede tre operationer. Uden den rette behandling ville det få varige mén.

”Jeg har det meget bedre, end da jeg blev indlagt. Jeg håber, at mit ben snart heler, så jeg kan komme i skole igen.”

Mustafa fik den rette behandling, men Læger uden Grænsers personale oplever et stort problem i forbindelse med operationer. Hvis der ikke opereres under de rette, sterile forhold, får patienten nemt infektioner. Løsningen på det har været at donere antibiotika i alt for store mængder, og det har givet mange patienter multiresistens.

På Læger uden Grænsers hospital Al Wahda bliver patienter stadig indlagt på grund af komplikationer fra brud, de pådrog sig under de voldsomme kampe i Mosul.

De blev i første omgang behandlet ved frontlinjerne under uhygiejniske forhold, fik infektioner og er tilsidst endt med at udvikle multiresistens efter mange behandlinger med antibitiotika. Derfor bliver patienter med gamle brud stadig indlagt for at få behandlet deres multiresistens og infektioner. Det er en krævende og langsommelig behandling, fordi patienten skal isoleres for at undgå at smitte familiemedlemmer.

læger uden grænser 2022: Svært for børn at isoleres

Det er hårdt at blive afskåret fra sin normale hverdag. For børn betyder det, at de hverken kan se familie, venner eller komme i skole. For 12-årige Ali blev et benbrud til en indlæggelse i isolation.
Han blev behandlet på et lokalt hospital, hvor der gik infektion i såret. Der blev givet antibiotika for at slå infektionen ned, men den virkede ikke. Derefter blev han indlagt på Læger uden Grænsers hospital. Her viste en test, at han var blevet resistent.

Der var derfor ingen anden udvej, end at Ali blev indlagt og kom i isolation for at undgå at smitte andre patienter, personale og familiemedlemmer.

Under indlæggelsen hjalp Læger uden Grænsers psykolog ham med at overkomme hans angst. Psykologhjælp til patienter i isolation er en vigtig del af projektet. Den mentale sundhed er afgørende for, hvor hurtigt en patient kommer sig. Uanset om det drejer sig om børn eller voksne.

Endnu bedre hjælp til knoglebrud

Børn og voksne med komplicerede knoglebrud i Mosul får nu endnu bedre mulighed for at komme sig. Behovet for avanceret kirurgi er nemlig stort, og Læger uden Grænser sætter nu ind med endnu bedre behandling.

Intern fiksation er et kirurgisk indgreb, der reducerer helingstiden og giver et bedre resultat. En støtteenhed indopereres inde i eller ved knoglen. Denne udvidelse af lægehjælpen i Mosul vil gøre en forskel for traumepatienter, men desværre står al sundhedshjælp i skyggen af COVID-19-pandemien.

COVID-19 rammer hårdt i Mosul

Selv om COVID-19 er kommet under kontrol flere gange, har det store konsekvenser, når smittetallene stiger igen. Befolkningen får sværere ved at nå frem til hospitaler og klinikker, fordi der er færre transportmuligheder. Når Mosul er under lockdown, venter patienter med at søge læge eller kan ganske enkelt ikke nå frem i tide.

For børnene betyder det, at de ikke vaccineres mod sygdomme, der let kan behandles eller forebygges. Det kan ende med at koste dem livet. Læger uden Grænser forsøger at opretholde den normale drift og behandle både COVID-19 og andre sygdomme, men antallet af smittede tvinger indimellem organisationens læger til at skære ned på de normale aktiviteter.

Fakta om Læger uden Grænser 2022 arbejde i mosul, irak:

  • Konsultationer til gravide
  • Fødselshjælp
  • Mentale sundhedsydelser til børn og voksne
  • Bekæmpe COVID-19 og behandle smittede
  • Avanceret kirurgi til traumepatienter
  • Hjælpe Mosuls myndigheder med at genopbygge sundhedssystemet
  • Projektet yder lægehjælp i et område med 1,8 mio. indbyggere

(Kilde: Læger uden Grænser)


Fakta om COVID-19 i Irak:

Irak er et af de lande i Mellemøsten, der har været hårdest ramt af COVID-19: Ca. 2 mio. smittede og over 21.000 dødsfald (tal pr. 28. september 2021). Vaccinedækningen er lav, og kun med hjælp fra det internationale samfund er det muligt at øge antallet af vacciner til befolkningen (Kilde: WHO)

Problem med multiresistens mod antibiotika:
I lav- og middelindkomstlande bruges antibiotika i alt for høj grad til behandling af sygdomme. Ved for hyppig brug udvikles resistens. Det betyder, at sygdomme, der kun kan bekæmpes med antibiotika, kan blive dødelige. For eksempel en infektion i forbindelse med en operation. Derfor er multi-resistens et stort problem.

keyboard_arrow_up