CARITAS 2021: Lysmødre til kamp mod underernæring i Niamey (tilskudsprojekt)

caritas 2021

Efter foråret 2020’s COVID-19-nedlukning i Niger forventes det, at 30% flere børn vil blive underernærede

Dette gælder især for familier i fattige udkantsområder i Nigers hovedstad, hvor folk lider under forhøjede markedspriser, manglende indkomstmuligheder og utilgængelige sundhedsklinikker.

I hovedstaden i det fattige land Niger lider lokalbefolkningen i øjeblikket under konsekvenserne af de restriktioner der blev indført i foråret 2020 for at bremse COVID-19 smitten.
Disse restriktioner indebar blandt andet en total nedlukning af byen, udgangsforbud, lukning af landets grænser og forsamlingsforbud. Som følge af restriktionerne er der registreret alvorlige problemer med produktmangel og prisstigning på lokale markeder som følge af de begrænsede eksport- og import-muligheder, og skønt restriktionerne havde til formål at begrænse spredningen af virussen, har de også formået at forværre den økonomiske krise mange familier i forvejen står i.

En uholdbar situation for landets fattigste familier

Situationen har ført til øget risiko for fødevareusikkerhed og underernæring blandt de mest sårbare befolkningsgrupper. I byområder som Niamey er dette særligt kritisk, da mange husstande her er stærkt afhængige af en dag-til-dag indkomst og skrøbelige mini-virksomheder.

Risikoen for underernæring er så meget desto større for familier i byens udkantsområder, som ofte i forvejen har begrænset adgang til sundhedsklinikker hvor de kan få råd og vejledning om kost og ernæring. Sundhedsmyndighederne har ofte ikke tilstrækkelige ressourcer til selv at registrere, dække eller nå ud til familierne. Derfor mangler mange familier kendskab til hvad varieret og sund mad er, og forældre opdager ofte slet ikke, at deres børn ikke vejer nok eller vokser som de skal.

Lysmødre og caritas til kamp mod underernæring

Caritas Danmark vil, med hjælp fra Danmarksindsamlingen 2021, støtte børn i to udsatte kvarterer i Niamey til at få en god start på livet ved hjælp af en sund og varieret kost.

I en situation hvor de lokale sundhedsklinikker ikke rækker til, vil vores lokale partner Caritas Niger træne 60 lokale kvinder i effektive ernæringsteknikker og sund kost baseret på lokale råvarer. Kvinderne bliver kaldt ”lysmødre”, og skal arbejde i tæt samarbejde med de lokale sundhedsmyndigheder for frivilligt at hjælpe underernærede børn og gravide kvinder fra deres lokalmiljø til bedring.

Kvinderne aflægger hjemmebesøg hvor de måler og vejer børnene, afholder madlavningsworkshops og viser hvordan familierne med et begrænset budget alligevel kan give en varieret kost til deres børn. På den måde sikrer vi både, at underernærede børn bliver hjulpet i tide og at familierne får rådgivning fra kompetente personer de har tillid til.

Fælles byhaver skal hjælpe fattige familier til sundere børn og højere indkomst

Da mange familier i de fattigste kvarterer mangler stabile indkomstmuligheder, vil projektet hjælpe kvinder til at lære at dyrke deres egne byhaver i grupper på op til 25 kvinder per have.

Haverne skal både sikre at kvinderne kan skabe et fælles sikkerhedsnet og styrke deres autonomi. Ved at dyrke grøntsager og frugter lokalt, vil kvinderne bidrage til at modvirke produktmanglen, sikre adgang til nærende produkter efter sæsonen, og sidst men ikke mindst øge deres families indkomst.

Haverne vil samtidig være med til at mindske byens klimaaftryk og forurening.

FAKTA

  • Den nuværende forekomst af underernæring i Niamey er 14,8%, hvilket er over alarmgrænsen på 10%[1] ifølge Verdenssundhedsorganisationen.
  • Det forventes at mere end 1.2 mio. personer fra urbane områder i Niger vil lide af underernæring som følge af COVID-19[2].
  • Ifølge myndighederne er mere end 679.000 personer i Niamey fødevareusikre som følge af COVID-19. [3]
  • Myndighederne forventer, at antallet af børn der lider af akut underernæring, vil stige med 30 % på grund af Covid-19. [4]
[1] https://reliefweb.int/report/niger/niger-ipc-acute-malnutrition-analysis-june-2019-may-2020
[2] https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/2021-HAC-Niger.pdf
[3] https://mooriben-niger.org/IMG/pdf/1-_note_impact_covid-19_v4-05-2020.docx_1_.pdf
[4] Ibid.

keyboard_arrow_up