Billedtekst: Lydia Sibanda hedder i virkeligheden noget andet, men på grund af sin udsatte situation som ung sexarbejder vil hun kun fortælle sin historie, hvis hun kan optræde anonymt. Foto (C) Irene Basimike
Lydia var kun 15 år, da hun som mange andre unge piger begyndte at sælge sin krop for at få råd til mad. Et ungdomshus skal hjælpe pigerne ud af sexarbejdet
”Sælg din krop eller dø af sult.” Med det råd fra sin tante begyndte Lydia Sibanda som kun 15 årig at sælge sex i slumkvarteret Hopley i den sydlige udkant af Zimbabwes hovedstad Harare.
”Enten kunne jeg sælge min krop eller se til, mens min aldrende mor og jeg selv ville dø af sult,” fortæller Lydia, der og tydeligt husker, hvor skræmt hun var, da hun første gang – med et kondom i hånden – gik hen til en lokal bar, hvor kunderne både kan købe hjemmebrygget øl og sex.
”Det eneste, jeg havde fået at vide, var, at jeg – efter at have sikret mig en kunde – skulle give ham kondomet og bede ham bruge det. Så skulle jeg lade ham have sex nøjagtigt, som han ønskede, og tage en betaling på fem dollar for 20 minutter,” erindrer Lydia.
Med de fem dollar var Lydia i stand til at købe ind til et varmt måltid og noget medicin til sin syge mor, og det hjalp hende til at udholde den sviende smerter i underlivet. ”Jeg gav mig selv fire dage til at komme ovenpå. Det havde min tante rådet mig til. Så gik jeg igen på gaden for at tjene flere penge.”
Mellemfolkeligt samvirke 2022: hopley er Forfaldets epicenter
Lydia er langt fra den eneste unge sexarbejder i Hopley, der er et af de fattigste slumkvarterer i Zimbabwe, hvor de omkring 40.000 indbyggere slås med skyhøj arbejdsløshed og manglen på de mest basale ting såsom rent vand, toiletter, skoler og ordentlige sundhedsklinikker. Den lokale avis, NewsDay, har betegnet Hopley som ”forfaldets epicenter,” og fattigdom og nød er da også hovedårsagen til, at slumkvarteret har så mange unge piger – nogle af dem i en alder af kun 12 år – der trækker på gaden. De er nødt til at tjene penge for selv at få mad eller for at bidrage til familiens overlevelse.
Det var også et vilkår for Lydia, der allerede som lille pige hjalp sin mor med at sanke brænde, som de så kunne sælge videre i Hopley. Det var familiens vigtigste indkomst, som gjorde, at de i det mindste fik ét måltid om dagen.
Da Lydias mor blev syg og hendes ældre søskende flyttede hjemmefra, stod den unge teenagepige pludselig som familiens hovedforsøger. Og så var det, at hendes tante foreslog Lydia at blive sexarbejder.
Det er nu fem år siden, og Lydia, der i mellemtiden selv er blevet enlig mor, tjener stadig til dagen og vejen ved at sælge sin krop. Men hun vil ud af prostitutionen, og det får hun og mange andre af Hopleys unge sexarbejdere hjælp til i et ungehus, som Mellemfolkeligt Samvirke med penge fra Danmarks Indsamling er ved at stable på benene i slumkvarteret.
Her skal de unge få støtte til at kæmpe sig ud af deres nedværdigende og traumatiske hverdag. Midlerne er rådgivning, uddannelse, hjælp til opstart af små forretninger samt kampagner, der kan oplyse og lægge pres på de lokale politikere, så de lever op til deres ansvar og skaber bedre vilkår for de unge i Hopley.
Fakta om Mellemfolkeligt Samvirke 2022 projekt
- Zimbabwe var allerede inden Corona-krisen ramt en dyb økonomisk krise og udbredt fattigdom.
- På grund af de samlede effekter af Covid-19, økonomisk krise og tørke oplever over halvdelen af befolkningen mangel på mad. To ud af tre lever under fattigdomsgrænsen
- Fattigdommen rammer især befolkningen i slumområder som Hopley.
- Her tvinger fattigdom unge til sexarbejde og kriminalitet.
- Hopley har cirka 40.000 indbyggere.
- Piger helt ned til 10-12 år går på gaden for at sælge deres kroppe, så de kan få råd til at købe mad.
- Et ungehus midt i slummen skal hjælpe de unge med at komme ud af prostitution og kriminalitet.
Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke og World Food Programme.