Mellemfolkeligt Samvirke 2023: Vejen ud af et voldeligt børneægteskab

Slumbyen Hopley kan de unge bl.a. få støtte til iværksætteri – herunder fremstillingen og salget af somosa og anden bagværk.
Foto: Action Aid Zimbabwe

Som kun 14-årig blev Tariro giftet bort til en ældre voldelig mand. Efter syv år med tæsk og overgreb er hun nu fri og hjælper andre piger i slumbyen Hopley

Fri fra voldelig mand

Hun har psykiske mén og en hånd, der for altid er vansiret efter at være blevet overhældt med kogende olie. Men nu er Tariro fri. Omsider sluppet ud af et traumatiserende børneægteskab med en ældre mand, der misbrugte hende seksuelt og smadrede den unge pige psykisk.

Gift som 14 årig

Tariro, der ikke er den i dag 23-årige kvindes rigtige navn, var kun 14 år, da hun blev giftet bort i Hopley, der er en af Zimbabwes mest forarmede slumbyer, hvor fattigdom og dyb armod sender unge piger ud i børneægteskaber og prostitution.

I de første år vidste den lille pige ikke bedre: hun troede, at de overgreb, som hun blev udsat for, var normalen. Senere kunne hun se denne rette sammenhæng, men da havde hun født to børn og for at beskytte dem, turde Tariro ikke sætte sig op mod sin mand.

Naboerne hjalp

Først i 2020-2021, hvor ægtemandens overgreb tog til, og Tariro overvejede at tage sit eget og børnenes liv, rakte hun ud efter hjælp efter at have talt med nogle af sine naboer om den voldelige ægtemand.

Naboerne hjalp hende med at komme i kontakt med Mellemfolkeligt Samvirkes lokale partnere i Action Aid Zimbabwe, der fik aktiveret det lokale politi.

Ægtemanden blev arresteret og separeret fra Tariro, men inden da nåede han at udsætte hende for et sidste og yderst brutalt overgreb: Han stak Tariros ene hånd ned i gryde med kogende olie.

Lært at lave vaskepulver

Den vansirede hånd slipper Tariro aldrig af med, men efter bruddet med ægtemanden har hun med midler fra Danmarks Indsamlingen fået sig et nyt liv. Med støtte fra det projekt, som Mellemfolkeligt Samvirke og organisationens partnere i det zimbabwiske civilsamfund har i slumbyen Hopley, har Tariro fundet sig en levevej:

Hun har lært at lave vaskepulver, som hun sælger sammen med samosa, og under corona-pandemien har hun med succes udvidet sortimentet med håndsprit.

Indtægter betaler børnenes skolepenge

Med indtægterne herfra er hun i stand til at betale husleje, mad og børnenes skolepenge – og har sågar sparet op, så familiens beskedne bolig er blevet udvidet med et ekstra rum. På den måde er Tariro med til at sprede håb i Hopley, hvor hun nu hjælper andre af slumbyens piger, der – ligesom hun selv havde engang – har brug for en håndsrækning.

Fakta

Hvor:

I slumbyen Hopley og de tilstødende områder i det sydlige Harare, hovedstaden i Zimbabwe.

Hvad:

Et ungdomshus, hvor slumbyens unge har et mødested med tilbud om støtte til uddannelse, jobsøgning og iværksætteri.

 

Hvorfor:

Hopley er en af Zimbabwes værst stillede slumbyer, hvor de godt 200.000 indbyggere lever i armod og elendighed. Børneægteskaber, tidlige graviditeter, prostitution, stofmisbrug og kriminalitet er et stort problem blandt de unge.

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke, Action Aid Zimbabwe, UNFPA

keyboard_arrow_up