Om Danmarks Indsamling

FNs Verdensmål er grundlaget for Danmarks Indsamling
FNs verdensmål udgør grundlaget for Danmarks Indsamling

Danmarks Indsamling er hele Danmarks indsamling. En gang om året går 12 humanitære organisationer og DR sammen og samler ind for at hjælpe mennesker i nogle af verdens fattigste lande med at nå nogle af FNs verdensmål

Der er 17 mål, som alle bidrager til en bæredygtig udvikling af verden og som regeringer, virksomheder, interesseorganisationer og private personer hjælper med at nå. For at være med skal de deltagende organisationer arbejde inden for mål 1-4 og 6.

Alle verdensmålene kan du finde her.

Målrettet de stille katastrofer

Danmarks Indsamling gør en enorm indsats i verdens fattigste områder, hvor behovet er størst. Derfor formulerer organisationerne hvert år 12 projekter inden for et specifikt tema, så Danmark og Danmarks Indsamling i fællesskab løfter et helt område.

Siden Danmarks Indsamling blev afholdt første gang i februar 2007, har danskerne bidraget med mere end 1 milliard kroner, der har hjulpet mere end syv millioner mennesker til en bedre tilværelse og en fremtid. I 2019 samlede danskerne 72 millioner kroner ind.

Siden 2014 har Danmarks Indsamling været målrettet alle de lande, der optræder på OECD’s liste over verdens fattigste lande, hvilket betyder at organisationerne også har mulighed for at starte udviklingsprojekter i for eksempel Latinamerika og Sydøstasien, som sammen med Afrika huser nogle af verdens allermest udsatte befolkningsgrupper.

Gennemsigtighed og etik

Alle organisationer, der deltager i Danmarks Indsamling, skal efterleve Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation ISOBROs indsamlingsetiske retningslinjer.

Det betyder blandt andet, at Danmarks Indsamlings økonomi er gennemsigtig, så alle f.eks. kan se hvor mange penge, der bruges på indsamlingen. Danmarks Indsamling er også omfattet af det Indsamlingsetiske Nævns klagemuligheder.

Læs mere om Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation.

Økonomi og administration

Du kan til enhver tid finde det samlede regnskab for Danmarks Indsamling her på hjemmesiden. Det lægges på for sidste års indsamling, så snart det er godkendt af de statsautoriserede revisorer. Her fremgår også præcist hvor mange penge, der blev samlet ind.

Danmarks Indsamling er en meget effektiv, og meget lidt omkostningstung, måde at samle penge ind på. De 12 organisationer bag Danmarks Indsamling har forpligtet sig til, at der aldrig må gå mere end syv pct. til administration. Når det gælder omkostninger til producere showet og samle ind har vi en målsætning om, at omkostningsprocenten ikke skal være mere end 20 pct., men det afhænger jo helt af, i hvor høj grad danskerne støtter. I perioden 2007 – 2016 var den gennemsnitlige omkostningsprocent 14,16 %.

Hver enkelt af de deltagende organisationer skal i deres egne årsregnskaber løbende vise, hvor mange penge organisationen har modtaget og hvor mange penge, de har brugt på det konkrete projekt, som har modtaget støtte fra Danmarks Indsamling. Hvert år melder organisationerne tilbage på Danmarks Indsamlings hjemmeside om, hvordan det går med de projekter, der er i gang.

Læs Danmarks Indsamlings aftalegrundlag 2020 (PDF)