Dansk Folkehjælp 2018: Hjemløse børn i Somalia får hjælp

Børn i lejr for internt fordrevne i Kismayo, Somalia. Fotograf: Mohamed Hassan.

Flygtningebørn vender tilbage til Somalia, men mange er blevet væk fra deres forældre under flugten. Dansk Folkehjælp hjælper dem til genforening.

Nuur er fem år. Han bor i en midlertidig lejr for hjemvendte flygtninge ved havnebyen Kismayo i det sydlige Somalia. Nuur er bare et af de tusindvis af hjemvendte børn, hvis fremtid er usikker.

Krigens børn vender hjem

Med den nye regering fra 2013 er situationen i Somalia nu så stabil, at mange flygtninge vender hjem. De kommer fra andre dele af Somalia eller fra de store flygtningelejre i Kenya, som gradvist er ved at lukke. Der er mange børn i blandt, som på den ene eller anden måde er blevet adskilt fra deres forældre, og de ender ofte alene i nye lejre, hos fjerne slægtninge eller simpelthen på gaden i Kismayo.

Den farlige by

Livet som hjemløs i Kismayo er ikke for børn. De risikerer mange former for overgreb, og er også i risiko for at udvikle misbrugsproblemer. Desuden er det velkendt, at terrorgruppen al-Shabaab rekrutterer blandt netop børn og unge, som ikke ser andre veje ud af fattigdommen. Det skal vi forhindre!

Ud af traumet

Dansk Folkehjælp tilbyder et værested for børnene. Her bliver de først identificeret og registreret. De får mad, tøj og lægehjælp, hvis de har brug for det. Har børnene ikke et trygt sted at være om natten, får de mulighed for at sove på værestedet.

Mange børn har oplevet voldsomme hændelser under flugten og krigen, og tilbydes et psykosocialt behandlingsforløb, som personalet på værestedet er trænet i at levere. Herefter starter processen med at finde deres forældre, anden familie eller måske en plejefamilie, som vil tage dem ind som deres egne børn.

En chance i livet

Forløbet varer typisk fra få uger til flere måneder. Imens får børnene mulighed for at være børn. De kan lege med andre børn, dyrke sport og har mulighed for, at være sammen med voksne, der kan hjælpe dem videre i livet. Der arbejdes samtidig tæt sammen med lokale myndigheder om f.eks. skolegang og sundhedstilbud. På den måde er vi med til at sikre børnene en lysere fremtid.

Projektets mål

Med midler fra Danmarks Indsamling sikrer vi børnene et trygt værested med mad, husly og omsorg, mens vi finder deres egen familie – eller måske en helt ny – og sørger for, at børnene får en lys fremtid med skolegang.

Fakta om Somalia

  • 68 procent af de hjemvendte flygtninge i Somalia er børn (UNHCR, 2016).
  • Havnebyen Kismayo er på størrelse med Århus og ligger i det sydlige Somalia.
  • Dansk Folkehjælp har arbejdet i Somalia siden 2012.
keyboard_arrow_up