Flygtningebørnene i Kakumalejren kæmper med fattigdom og udsigten til at tilbringe mange år i lejrens utrygge rammer. Med skolebøger og fodbold vil Folkekirkens Nødhjælp skabe muligheder og lysere fremtidsudsigter.
I et vindomsust, tørt og varmt hjørne af Kenya ligger Kakumaflygtningelejren.Her bor 8-årige Salimu Abdullahi sammen med sin familie. Salimu Abdullahi er født og opvokset i lejren, men hans familie er oprindeligt fra Somalia.
De flygtede på grund af volden og urolighederne i landet, og de regner ikke med, at de nogensinde kan komme tilbage.
I Kakumalejren er der ikke ret meget plads. Familierne bor i huse på størrelse med en garage og ofte mange familiemedlemmer under samme tag.
Salimu Abdullahi sover på nogle stykker pap på jorden. Hver dag henter han vand ved en vandpost, for der er ikke vand i familiens hus.
Børn og unge uden hjem og fremtid
Der bor ca 185.000 mennesker i Kakuma-lejren og størstedelen er børn og unge under 18 år. En hel del er født i lejren og kender slet ikke til andet, mens andre er nyankomne fra brændpunkter i nabolandene.
Fælles for dem er, at de er revet væk fra deres hjem og tvunget til at tilbringe deres barndom og ungdom i undtagelsestilstand uden udsigt til en bedre fremtid.
Underernæring og fattigdom er udbredt i lejren, klasseværelserne er overfyldte, og der er alt for få undervisningsmaterialer, samt utilstrækkelige muligheder og trygge steder til at lege og udfolde sig. Hertil kommer traumer, brudte relationer og utryghed.
Fodbold og skolebøger er et skridt mod en bedre fremtid
Skolegang og fritidsinteresser kan dels være en adspredelse i hverdagen, dels en måde at lindre traumer og dels en vej til værdighed og en fremtid uden for flygtningelejren.
Folkekirkens Nødhjælp vil blandt andet sørge for bedre skolegang ved at forsyne flygtningelejrens børn med skolematerialer. Derudover vil pengene fra Danmarks Indsamling også gå til forskellige fritidstilbud som for eksempel fodbold.
Fritidsaktiviteter og især sport skaber glæde og tolerance, bearbejder traumer og stress – og starter venskaber på tværs af alder, køn og nationalitet. Fritidsaktiviteterne kan også skabe grobund for unge ledere og særlige talenter.
Salimu Abdullahi vil gerne hjælpe sin familie, og han drømmer om at blive skolelærer eller måske rapper. Med bedre skolegang og gode fritidstilbud er sandsynligheden for, at Salimu Abdullahi kan nå sine mål og skabe sig en fremtid langt større.
Projektets mål
Med uddannelse og konstruktive fritidstilbud, kan vi sikre, at børn og unge i Kakuma-flygtningelejren bliver bedre rustet til fremtiden og et liv udenfor lejren.
Projektet i Kakuma er målrettet børn og unge i Kakumaflygtningelejren samt børnefamilier og omfatter uddeling af skolebøger og skolemateriale, etablering af fritidsaktiviteter inkl sportudstyr og træning. Derudover uddeling af entreprenør-kits, der kan hjælpe unge i gang med en forretning.
Fakta om Kakuma
- Kakuma-flygtningelejren ligger i det fattige nordvestlige Turkana i Kenya. Lejren blev oprettet i 1992 og er i dag hjem for næsten 185.000 flygtninge.
- Flygtningene kommer især fra Sydsudan og Somalia, men også fra andre lande som Sudan, Burundi, Etiopien og Congo.
- Størstedelen af befolkningen i Kakuma-lejren er børn og unge under 18 år. De udgør over 60 procent af befolkningen i Kakuma.
Kilde: UNHCR