Mellemfolkeligt Samvirke 2018: Et nyt hjem til forældreløse børn

Mutar Abubakar flygtede som 13- årig fra sin landsby i delstaten Borno for ikke at blive rekrutteret til Boko Haram. I dag er han 18 år og bor sammen med sin onkel. Han har ikke set sine forældre og søskende, siden han flygtede. Foto: Mellemfolkeligt Samvirke

I Nigeria har den brutale terrorbevægelse Boko Haram berøvet tusindvis af børn deres forældre. Forsømte og efterladte har børnene brug for nye hjem. 

Millioner af mennesker i det nordøstlige Nigeria er ofre for den brutale terrorbevægelse Boko Haram. En stor del af ofrene er børn. Mange af dem er blevet forældreløse, enten fordi deres forældre er blevet dræbt, eller fordi de er blevet adskilt fra deres forældre under flugten fra terroristerne.

Ud af de cirka 1,9 millioner mennesker, der i dag er internt fordrevne i Nigeria, er 60 procent børn. Omkring halvdelen af dem må klare sig uden deres forældre.

Flere områder i Borno – en af de delstater, der har været hårdest ramt af Boko Harams hærgen – er blevet befriet fra de militante terroristers greb. Nu ligger der en enorm og uhyre vigtig opgave i at hjælpe de mange berørte børn i gang med et nyt liv.

Det er først og fremmest vigtigt for børnene selv – men også for samfundet. For netop de efterladte og forsømte børn er en vigtig rekrutteringskilde for Boko Haram.

Støtte til nye familier

4000 forældreløse børn, der har mistet alt, får med årets projekt mulighed for at vende tilbage til et værdigt liv. Børnene vil blive hjulpet ind i nye familier. Men mange af familierne i området er meget fattige. Ofte står en enlig mor tilbage med en større børneflok.

For at de ekstra børn ikke bliver en for stor byrde for de nye familier, støtter vi mødrene i at øge deres indkomst.

Hjælp til at sikre fremtiden

I Nigeria dør hvert sjette barn, før det bliver fem år, og fejlernæring rammer mange børn. De forældreløse børn er særligt udsatte.

Derfor får børnenes nye familier fødevarehjælp. Udover at redde liv sikrer fødevarehjælpen, at børnene udvikler sig og har energi til at gå i skole.

I Borno-området har mange skoler været lukket i årevis på grund af urolighederne. Med penge fra Danmarks Indsamling vil Mellemfolkeligt Samvirke være med til at sikre børnene undervisning, så de kan komme videre i livet.

Projektets mål

Med årets projekt giver vi forældreløse og terrorramte børn nye hjem. Mødrene i de nye familier får støtte og undervisning, der kan sikre familien en indtægt på lang sigt. Samtidig sørger vi for, at børnene kommer tilbage på skolebænken.

Projektet hjælper ikke kun de efterladte børn – det svækker også terrorbevægelsen Boko Harams rekrutteringsmuligheder og bidrager til at hele og stabilisere et ekstremt traumatiseret samfund.

Fakta om Boko Haram

  • Boko Haram opstod i 2002 med det officielle arabiske navn Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad, som betyder “People Committed to the Propagation of the Prophet’s Teachings and Jihad”. Boko Haram betyder “Vestlig uddannelse er forbudt”.
  • Boko Haram begyndte deres militære angreb i 2009 med det formål at skabe en islamisk stat med sharia-lovgivning.
  • I 2014 udråbte Boko Haram de områder, de kontrollerede, til et kalifat. Den nigerianske hær har i dag overtaget kontrollen med langt de fleste områder.
  • 1,9 millioner mennesker er fortsat internt fordrevne i Nigeria, mens 200.000 er flygtet til Cameroon, Chad og Niger. 20.000 er blevet dræbt, mens tusindvis af kvinder og piger er blevet bortført. Børn er blevet brugt som selvmordsbombere.
  • I det nordlige Nigeria er situationen stadig kritisk. I delstaten Borno, hvor vores projekt foregår, er 80 procent af området fortsat betragtet som meget farligt for internationale humanitære organisationer at arbejde i.
  • I delstaten Borno, samt de to andre mest påvirkede stater, Adamawa og Yobe, har næsten 7 millioner mennesker brug for humanitær hjælp. Mere end 50 procent af dem er børn. 

Kilde: BBC, Politiken og OCHA

keyboard_arrow_up