Oxfam Ibis 2018: Hjælp til børn på flugt i Mali

Aminatous familie har fundet et midlertidigt hjem hovedstaden Bamako. Her kæmper hendes far hårdt for at forsørge sine egne syv børn og de fire plejebørn, som familien har taget til sig. Det er familier som Aminatous, der får glæde af pengene fra Danmarks Indsamling 2018. 
Foto: Lotte Pérez Valera Jensen

Siden 2012 har mennesker i hundredtusindvis forladt deres hjem på flugt fra bevæbnede grupper og rebeller i det nordlige Mali. Med Danmarks Indsamling 2018 vil Oxfam IBIS hjælpe børn på flugt og støtte de familier, der åbner deres hjem for de mange fordrevne.

Aminatou er syv år gammel. Hun er flygtet fra det nordlige Mali til hovedstaden Bamako. Her bor hun nu sammen med sin far, sine syv søskende og fire andre børn, som hendes far har taget til sig. Aminatous far tjener penge ved at samle plastikaffald, som han gør rent og sælger som genbrugsmateriale. Det er kun lige nok til at holde sulten fra døren og betale husleje for det værelse, som hele familien må dele. Hver nat er der nogle af børnene, som må finde et andet sted at sove, fordi der ikke er plads nok.

De ældste af Aminatous søskende forsøger at tjene lidt penge. De andre går til hånde, men ingen af dem går i skole – der er ganske enkelt ikke råd.

Overalt i Mali finder man familier, der som Aminatous er blevet udvidet med plejesøskende, fordi de har åbnet deres hjem for slægtninge, bekendte eller helt fremmede, som har bedt om husly og hjælp.

”I Mali er alle børn et fælles ansvar. Derfor vil de uledsagede børn ofte finde nogle, som vil gøre deres bedste for at tage sig af dem, uanset om de kender barnet i forvejen eller ej. Men mange familier lever i forvejen i yderste fattigdom og har svært ved at give børnene det husly og den ernæring og skolegang, de har brug for,” siger Mahamadoun Kelepily fra Oxfam IBIS’ partnerorganisationen CAEB.

Afgørende at hjælpe plejefamilierne

Den bedste måde at sikre et trygt hjem til de mange børn på flugt i Mali, er at støtte de familier, der tager børnene til sig. Det vil Oxfam IBIS gøre med pengene fra Damarks Indsamling 2018. Vi vil arbejde sammen med plejefamilierne om at skabe et trygt, midlertidigt hjem for i alt 1100 internt fordrevne drenge og piger og deres plejesøskende i de familier, der har taget dem til sig.

Det gør vi ved at hjælpe familierne til bedre ernæring, undervise plejeforældrene i, hvordan de giver psykosocial støtte til de sårbare børn, og ved at sikre at både plejebørn og deres nye søskende kommer i skole.

Desuden vil vi hjælpe de børn, der har mistet deres fødselsattest under flugten, til at få lavet en ny. Fødselsattesten er nemlig afgørende for at blive registreret som borger og få adgang til uddannelse, lægehjælp eller andre offentlige ydelser.

”Vi kan hjælpe en gruppe meget sårbare børn til en bedre tilværelse, og vi kan give en afgørende håndsrækning til de familier, der gør deres bedste for at hjælpe disse børn. Det kan forhindre, at de udsatte børn tyr til prostitution eller kriminalitet som overlevelsesstrategi og i stedet sikre, at de kommer i skole og bliver velfungerende unge mennesker, som kan opbygge et bedre samfund. Det er håbet,” siger Mahamadoun Kelepily.

Projektets mål

Med støtten fra Danmarks Indsamling vil Oxfam Ibis samarbejde med plejefamilierne om at skabe et trygt, midlertidigt hjem for 1100 fordrevne drenge og piger.

Fakta om situationen i Mali

  • Mali er et af de fattigste lande i verden. I 2012 begyndte rebelgrupper at hærge den nordlige del af landet og sendte store dele af befolkningen på flugt. Landet har siden været præget af politisk krise og stor usikkerhed.
  • Mange af de flygtede er børn, som alene eller sammen med deres familier bor på må og få hos plejefamilier eller i midlertidige boliger. Situationen blandt mange af dem er desperat. De forsøger at klare sig gennem dagen, og om natten prøver de at finde en plads i de allerede overfyldte hjem.
  • De internt fordrevne børn lever oftest i yderste fattigdom og under usikre leveforhold, og kun godt halvdelen af dem går i skole.
  • Projektet vil hjælpe plejefamilierne til at tage sig af internt fordrevne børn, give dem en næringsrig kost og sikre, at børnene går i skole eller finder andre uddannelsesmuligheder. Målet er, at børnene på sigt kan skabe indtægtsmuligheder for sig selv, skabe en bedre fremtid og bidrage til at genopbygge deres lokalsamfund, nu og når de vender tilbage.
keyboard_arrow_up