Red Barnet 2018: Fra skadeligt arbejde til skolegang

Sultan føler sig ikke som et barn mere. Med sine kun 11-år har han nu et ansvar som en voksen. Foto: Nour Wahid/Save the Children

Skadeligt arbejde fratager syriske flygtningebørn i Libanon muligheden for at gå i skole. Stabile rammer og økonomisk hjælp skal give familierne mulighed for en bedre fremtid.

På kort tid ændrede Sultans liv sig. Han gik fra at være skolebarn til et liv som gadesælger, nærmest voksen og med ansvar for at forsørge sin familie.

“Jeg havde aldrig troet, at det skulle ske for mig. Men nu er det sket. Hvor er denne katastrofe dog kommet fra?,” spørger Sultan, der blot er 11 år.

Sultans far døde i 2012 og i takt med, at krigen i Syrien blev værre og værre, så familien til sidst ikke andre muligheder end at flygte til Libanon. Sultan, hans mor og to søstre mistede deres hjem i Syrien og bor nu i det nordlige Libanon på et meget lille værelse, som de lejer.

Sultan er blot én blandt de godt 750.000 flygtningebørn, der har mistet deres hjem i Syrien og nu befinder sig i Libanon. Godt halvdelen går ikke i skole.

Farvel til skolen

Efter knap et års skolegang i Libanon, så Sultan ikke andre muligheder end at forlade skolen. I stedet begyndte han at arbejde på gaden, så han kunne hjælpe sin familie.

“Hvis jeg stopper med at arbejde, så vil mine søstre blive sultne, og de har brug for medicin,” forklarer Sultan.

Begge Sultans søstre lider af kroniske lidelser, og Sultans mor har svært ved at finde arbejde.

“Når jeg bliver træt, tænker jeg på min mor og mine søstre med det samme. Jeg tænker på, hvordan jeg kan hjælpe dem, og at vi har brug for pengene,” fortæller Sultan, der nu forsørger familien selv om han helst ville i skole.

Det farlige liv på gaden

Sultan tjener sine penge ved at være gadesælger. Han sælger tyggegummi, lommetørklæder og kiks. Og andre gange hjælper han med at vaske biler, hvis der er brug for ekstra penge. Det er mest om eftermiddagen og om aftenen, at det er godt at sælge på gaden. Her er der masser af aktivitet. Men det er også farligt.

“Nogen gange arbejder jeg til klokken elleve om aftenen. En gang var der to mænd, som prøvede at kidnappe mig. De ville smide mig om bag i bilen og de havde en kæp. Heldigvis kom der en anden bil og jeg formåede at slippe fri,” fortæller Sultan.

Oplevelserne på gaden er ikke ualmindelige for de børn, som er nødt til at arbejde. Det er et farligt og skadeligt arbejde, og det forhindrer børnene i at kunne gå i skole.

Stabile og trygge rammer

Det er børn som Sultan, der vil få gavn af Red Barnets projekt ”Fra skadeligt arbejde til skolegang”. Med hjælpen fra Danmarks Indsamlingen 2018 forventes det, at mindst 2.500 børn og deres familier vil få forbedret deres livsvilkår. Projektet tilbyder alternativer, der kan sikre det økonomiske grundlag for familierne, således at livsgrundlaget for familierne forbedres.

Familierne vil blandt andet få økonomisk støtte, så børnene ikke behøver at arbejde, men i stedet kan vende tilbage til skolen. Den økonomiske støtte fungerer som en midlertidig opstartshjælp, så forældre og de ældste børn i familien kan få mulighed for at komme i gang med typer af arbejde, der ikke er skadelige.

Derudover vil de børn, der har haft traumatiske oplevelser som følge af deres flugt, få mulighed for at modtage psykosocial støtte og anden specialiseret hjælp. Således er projektet fra Danmarks Indsamling 2018 med til at skabe nogle mere stabile og trygge rammer for flygtningefamilierne i Libanon.

Projektets mål

Med midler fra Danmarks Indsamling sikrer vi, at 2.500 sårbare syriske børn og deres familier får forbedret deres livsvilkår. Projektets målgruppe er de børn og familier, der er flygtet til Libanon og ikke har et permanent hjem. Projektet vil:

  • Uddele kontante pengebeløb til sårbare syriske familier under forudsætning af at deres børn ikke fortsætter det skadelige arbejde. Og at børnene genoptager deres skolegang eller faglige uddannelse.
  • Yde psykosocial støtte til børnene
  • Træne unge og deres forældre inden for fag, der kan sikre familierne en indkomst efter den økonomiske støtte ophører.

Fakta om syrere i Libanon

  • Flere end 11 millioner syrere er flygtet til nabolandene eller er internt fordrevet i Syrien
  • Libanon huser cirka 1,5 millioner syriske flygtninge. Halvdelen af dem er børn
  • Flere end halvdelen af de syriske flygtningebørn kommer ikke i skole

Kilde: Lebanon Crisis Response Plan 2017-20

keyboard_arrow_up