1. Forside
  2. /
  3. Om Danmarks Indsamling
  4. /
  5. Danmarks Indsamling 2019: Styrk verdens piger
  6. /
  7. Dansk Flygtningehjælp 2019: Hjælp til tusindvis af sexmishandlede unge kvinder i Nigeria

Dansk Flygtningehjælp 2019: Hjælp til tusindvis af sexmishandlede unge kvinder i Nigeria

Mere end 7.000 unge piger blev i 2017 udsat for kidnapning, voldtægt og tvangsægteskaber. Dansk Flygtningehjælp vil hjælpe pigerne videre med livet.

Lyden af skud og bomber får Nana Ajok og hendes søster til at løbe, alt hvad de kan. Hendes far og brødre ligger tilbage livløse på jorden. Ukendte mænd på motorcykler indhenter dem, og de bliver tvunget ind i en varevogn. I bilen ligger andre kvinder fra landsbyen. Hver gang bilen stopper, hiver en bevæbnet mand en kvinde ud af bilen. Pludselig går døren op – en mand hiver Nanas søster ud af bilen og smækker døren. Det er sidste gang Nana ser sin søster.

 

Unge kvinder voldtages og tvangsgiftes

Den lange konflikt i Nigeria, Niger, Cameroun og Chad har skabt en tiltagende humanitær krise med massive fordrivelser og brud på menneskerettigheder. I det nordlige Nigeria er det offentlige system flere steder sat stort set ud af drift, og arbejdsløsheden er enorm. Fattigdom og sygdom spreder sig, og særligt de mest udsatte grupper rammes hårdt. 

Vold mod børn og unge – særligt unge piger –  bliver mere udbredt. I 2017 har den væbnede gruppe Boko Haram udsat mindst 7.000 kvinder for kidnapning, tvangsægteskab og voldtægt, samt rekruttering til at blive selvmordsbombere. Når det lykkedes kvinderne at flygte, bliver de i flygtningelejrene mødt med mistro og påstande om at samarbejde med fjenden, og de har ringe muligheder for at få hjælp.

 

Tilbage til virkeligheden

21-årige Nana Ajok er blandt de uskyldige unge piger, som er blevet bortført. Hun blev som 16-årig tvangsgift med en fremmed mand, som hun boede sammen med i fire år. Hun blev tvunget til arbejde og har gentagende gange været udsat for voldtægt. 

Det lykkedes hende at flygte med sine to børn, og hun bor i dag i en lejr for internt fordrevne. Men siden sin ankomst i lejren har hendes lille familie levet som udstødte. Hun bliver udsat for hån og er stemplet som en ven af fjenden, og hendes børn kaldes uægte.

”Jeg har lidt meget og alt, hvad jeg vil have, er fred. Jeg vil bo i et samfund, hvor mine børn og jeg bliver accepteret af alle”, forklarer Nana Ajok.

 

Nyt projekt skal hjælpe

Dansk Flygtningehjælp vil med midler fra Danmarks Indsamlingen hjælpe 1.000 unge piger i det nordlige Nigeria, der ligesom Nana står sårbare, udstødte og hjælpeløse efter at have gennemgået ofte flere års mishandling. Målet er at give pigerne hjælp i form af beskyttelse, uddannelse, psykosocial støtte og etablere en mentorordning, så de kan rejse sig igen og få et værdigt liv med en fremtid.

For kun 25 kroner vil Dansk Flygtningehjælp være i stand til at hjælpe en enlig mor med at give sin familie på fem mad i en hel måned, og for 50 kroner kan en pige få en skoleuniform og sko. En donation på 150 kroner vil sikre halvanden måneds intensiv psykosocial støtte til en traumatiseret ung pige.

 

Fakta om Nigeria

  • Konflikten i Nigeria kører nu på sit 5. År
  • Den islamistiske terrororganisation Boko Haram har bredt sig til et større område i det nordøstlige Nigeria, Cameroon, Chad og Niger.
  • 2,4 millioner mennesker er drevet på flugt som følge i konflikten
  • Af dem lever 1,9 millioner lever som internt fordrevne i Nigeria

 

(Kilde: UNHCR)

Menu