1. Forside
  2. /
  3. Om Danmarks Indsamling
  4. /
  5. Danmarks Indsamling 2019: Styrk verdens piger
  6. /
  7. Dansk Flygtningehjælp 2019: Nigerianske piger har fået råd til mad, skole og medicin

Dansk Flygtningehjælp 2019: Nigerianske piger har fået råd til mad, skole og medicin

dansk flygtningehjælp 2019

Mange teenagepiger og deres familier i Nigeria er blevet selvforsørgende og har fået et markant bedre liv med hjælp fra Danmarks Indsamling.

15-årige Umiri Aga er en af mange, der er blevet tvunget på flugt fra deres hjem på grund af flere års krig i det nordøstlige Nigeria. Konflikten har især gjort unge piger meget udsatte, da den væbnede gruppe Boko Haram har udsat titusindvis af kvinder for voldtægt, kidnapning og tvangsægteskab.

Umiri har derfor søgt tilflugt i en lejr for fordrevne, hvor hun bor sammen med sin bedstemor, sin søster og to kusiner. I lejren er mange familier uden indtægt og derfor afhængig af madstøtte fra den nigerianske stat. Men rationerne er små, og mange løber tør for mad sidst på måneden.

Også Umiris familie har været nødt til at finde alternative måder at skaffe mad og penge på. Umiri var desperat og plejede derfor ofte at løbe en stor risiko: Hun forlod lejren for at gå på jagt efter små mængder mad eller stykker af brænde, som hun kunne sælge – til trods for at de væbnede militser har besat dele af området, og risikoen for kidnapning og andre overgreb er høj.

Indsatsen har gjort Umiri selvforsørgende

Takket være midlerne fra Danmarks Indsamling er Umiris liv helt anderledes i dag. Hun kom med i DRC Dansk Flygtningehjælps projekt, hvor unge piger og deres familier får hjælp til at starte deres egen forretning. Hun fik træning i forretningsførelse, en mentor og en startkapital på 800 kroner.

Hjælpen har betydet, at Umiri har åbnet sin egen lille primitive kiosk i lejren, hvor hun sælger madvarer. Kiosken giver et overskud på omkring fem kroner om dagen, og det er nok til at dække familiens basale behov for mad og medicin til bedstemoren.

Nu behøver Umiri og hendes søster og kusiner ikke længere at forlade lejren og risikere at blive kidnappet, voldtaget eller blive tvunget til ægteskab med en fremmed soldat fra den væbnede milits.

600 familier har fået et markant bedre liv

I alt er 600 unge piger og deres familier blevet hjulpet af indsatsen.

”Den større økonomiske sikkerhed stiller familierne langt bedre. De er sikret mad, og de er bedre beskyttet, når de ikke behøver tage farlige risici. Og indsatsen betyder også, at langt flere unge piger og deres søskende har mulighed for at gå i skole,” fortæller projektleder Karoline Lund

45-årige Zara Mustapha er et godt eksempel på det. Hun er enlig mor til fire børn og bor i en lejr for fordrevne. Tidligere måtte både hun og børnene arbejde for lokale landmænd for at få mad. Når de alle arbejdede, fik de en samlet løn på 2-3 kroner om dagen.

I dag behøver Zaras børn ikke hjælpe med at arbejde. Zara var nemlig også blandt dem, der fik hjælp til at starte sin egen forretning og blive selvforsørgende. Nu er børnene sikret tre måltider om dagen, og de er begyndt at gå i skole i lejren i stedet for at lave fysisk arbejde dagen lang i marken. Zara Mustapha er derfor meget taknemmelig for støtten fra Danmarks Indsamling og DRC Dansk Flygtningehjælp:

”Mit liv er forandret takket være støtten.”

Fakta

  • Siden 2014 har der været konflikt i det nordøstlige Nigeria, Cameroon, Chad og Niger, hvor den væbnede gruppe Boko Haram har bredt sig.
  • I alt 3,4 millioner er blevet tvunget på flugt fra deres hjem på grund af konflikten.
  • Af dem er 2,7 millioner internt fordrevne i Nigeria.
  • Omkring 3,5 millioner i området har brug for hjælp til at få nok mad.

(Kilde: UNHCR)

Menu