1. Forside
  2. /
  3. Om Danmarks Indsamling
  4. /
  5. Danmarks Indsamling 2019: Styrk verdens piger
  6. /
  7. Dansk Folkehjælp 2019: Sex for vand – Nairobis piger siger nej til overgreb

Dansk Folkehjælp 2019: Sex for vand – Nairobis piger siger nej til overgreb

dansk folkehjælp 2019

Det er gennem smalle stier og stræder som her, at pigerne dagligt henter vand til familien (C) Peder Thorning

Piger og yngre kvinder i slumområde i Kenyas hovedstad har fået et frirum til at tale om deres oplevelser med sexchikane og vold, når de henter vand til familien.

I Afrika er det traditionelt piger og kvinder, der er ansvarlige for at skaffe det daglige vand til brug i hjemmet. Fattigdom og utilstrækkelig vandforsyning har åbner imidlertid for kønsbaseret vold – ikke mindst i byernes slumkvarterer – hvor fattige piger og unge kvinder udsættes for kriminalitet eller seksuelle overgreb i forbindelse med den daglige rutine. Det foregår typisk, mens de går gennem de snævre gader og stier til brønden eller mens de venter i køen. Pigerne chikaneres eller udsættes for vold, de tilbyder selv seksuelle ydelser for at få hurtigere adgang til vand eller de nægtes vand, hvis ikke de indvilger i de krav om seksuelle ydelser, der fremsættes af mandligt personale på vandværket eller ved brønden. Projektet i slumkvarteret Kibera i Nairobi har givet plads til stemmerne for de piger og kvinder, der oplever overgrebene på egen krop – og hjælper dem til at komme videre.

Synlighed er første skridt

Hidtil har det ikke været let for pigerne at få opmærksomhed på det tabubelagte emne. Oplevelserne er ofte ”usynlige” for omverdenen, men har vidtrækkende indvirkning på den virkelighed, som mange unge kvinder og piger er underlagt for at få adgang til vand for sig selv og deres familier. Med oprettelsen af ”sikre rum” på tre steder i kvarteret er det nu muligt for pigerne at tale med andre, som har haft lignende oplevelser, at få individuel psykologhjælp og at være med i et fællesskab, der vil bekæmpe seksuelle overgreb. Der er også etableret en hotline, hvor overgreb kan indberettes til politi og myndigheder.

Sex for vand på den politiske dagsorden

”Jeg er født og opvokset i Kenya, men jeg var simpelthen ikke klar over eksistensen og omfanget af det her problem indtil for få år siden”, siger Vincent Ouma, der er projektkoordinator i KEWASNET Dansk Folkehjælps lokale og fortsætter: ” Det er ofte meget voldsomme historier pigerne kan fortælle, men de har indtil videre ikke haft nogen at betro sig til – ud over hinanden. Det er vi nået langt med i projektet”.

I tilknytning til de konkrete tiltag er der også sket fremskridt i forhold til at få temaet på den politiske dagsorden. Det er sket ved inddragelse af lokalsamfundet og beslutningstagere. Der er samtidig etableret en dialog med vandforsyningsfirmaerne i at udvikle kønsbevidste vand- og sanitetsfaciliteter, som kan bidrage til at skabe kabe et mere trygt miljø for piger og unge kvinder, der henter vand.

Fakta

  • Der bor ca. 47 millioner mennesker i Kenya.
  • 35% af befolkningen har ikke adgang til behandlet, rent drikkevand (CIA: The World Factbook, 2016)
  • Kun 30% har adgang til ordentlige toiletforhold (CIA: The World Factbook, 2017)
  • Projektet bliver gennemført med udgangspunkt i slumområder i hovedstaden Nairobi. Gennem Dansk Folkehjælps netværk er der samtidig mulighed for at udbrede den nationale oplysningskampagne til nabolandene Uganda og Tanzania.
Menu