1. Forside
  2. /
  3. Om Danmarks Indsamling
  4. /
  5. Danmarks Indsamling 2019: Styrk verdens piger
  6. /
  7. Folkekirkens Nødhjælp 2019: Piger i Malawi skal uddannes – ikke stå barnebrud

Folkekirkens Nødhjælp 2019: Piger i Malawi skal uddannes – ikke stå barnebrud

Hver anden pige i Malawi bliver tvangsgift, inden hun er fyldt 18 år. Men børneægteskaber og teenagegraviditeter kan forhindres, hvis unge piger får adgang til uddannelse.

16-årige Queen burde gå i skole og være sammen med sine jævnaldrende veninder. Men i stedet har hun travlt med at passe sin lille søn på fem måneder og samtidig lære at opføre sig som en voksen.

 Queen er en af de mange unge piger i Malawi, der hvert år bliver tvangsgift i en alt for tidlig alder. Hun var blot 15 år gammel, da en ældre mand i landsbyen gjorde hende gravid, og fordi børn uden for ægteskabet er en stor synd i Malawi, blev Queen tvunget til at gifte sig med manden.

 Ægteskabet var alt andet end kærlighed, og den unge pige blev både udsat for fysisk, psykisk og seksuel misbrug. Efter seks måneder lykkedes det Queen, ved hjælp af den lokale organisation EAM, at komme ud af ægteskabet, og i dag er hun flyttet hjem til sine forældrene sammen med den lille søn. Hendes største drøm at begynde i skole igen og få sig en uddannelse.

 For halvdelen af alle piger i Malawi begynder voksenlivet i en alt for tidlig alder, og derfor er historien om Queen langt fra et særsyn.  I Malawi bliver piger helt ned til 10-årsalderen gift bort – og ofte med ældre mænd på 25-40 år.

 Malawi er et af verdens fattigste lande, og en stor del af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Børneægteskaber er især udbredt i de allerfattigste områder. Her er der mangel på mad, og unge piger bliver derfor tvunget til at indgå ægteskab med ofte ældre og mere velhavende mænd, som en måde at sikre familiens økonomi. 

Men ægteskaberne er sjældent lykkelige, og mange af de tvangsgifte unge piger bliver udsat for grov misbrug. Derudover risikerer pigerne at blive gravide i en alt for tidlig alder, og det medfører svære fødsler og alvorlige men.

 De tidlige ægteskaber tvinger også pigerne ud af skole, fordi det forventes, at de i stedet skal passe hus og hjem.

 

Uddannelse skal forhindre børneægteskaber og sikre en bedre fremtid

Folkekirkens Nødhjælp vil med penge fra Danmarks Indsamling hjælpe piger, der er blevet reddet ud af trangsægteskaber. Pengene skal sikre, at piger som Queen kan komme i skole igen og få en uddannelse. Derudover skal projektet støttet særligt udsatte familier, så de ikke føler sig nødsaget til at gifte deres unge piger væk.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder sammen med lokale entreprenører, så piger, der har færdiggjort deres skolegang, også kan få tilbudt en lærlingeuddannelse som f.eks. svejser, murer eller skrædder. På den måde kan de forsørge sig selv og deres børn, så de ikke føler sig nødsaget til at gifte sig igen.

Opbakning fra lokalsamfundet er vigtig, og derfor vil Folkekirkens Nødhjælp også gennemføre en række oplysningsaktiviteter og uddanne ambassadører i lokalsamfundet, der kan være fortalere i kampen mod børneægteskaber og være med til at informere om faren ved at gifte unge piger bort.

Menu