1. Forside
  2. /
  3. Om Danmarks Indsamling
  4. /
  5. Danmarks Indsamling 2019: Styrk verdens piger
  6. /
  7. Læger uden Grænser 2019: Frigivne pigesoldater får nyt liv

Læger uden Grænser 2019: Frigivne pigesoldater får nyt liv

Det kan virke håbløst for tidligere børnesoldater at vende tilbage til et normalt liv efter, at de har været tvunget til at begå vold og været udsat for voldsomme overgreb. Men med den rette hjælp er det faktisk muligt, og derfor er støtten fra Danmarks Indsamling altafgørende for pigerne og lokalsamfundet.

Læger uden Grænsers psykolog Mozhdeh Ghasemiyani har mødt piger, der har oplevet mere ondskab end et barn nogensinde burde.
Hun har været udsendt for Læger uden Grænser til Yambio i Sydsudan. En klinik, vi har åbnet for at hjælpe frigivne børnesoldater.
Her har børn helt ned til otteårsalderen fortalt hende om at blive bortført fra deres hjem og tvunget til at deltage i voldsomme krigshandlinger.

Samtidig er de blevet udsat for systematisk vold og nedbrydelse. De har set familiemedlemmer blive dræbt for øjnene af dem og er blevet tvunget til at brænde deres egen landsby ned. Mange af pigerne har været udsat for gruppevoldtægter. 

Resultat af så voldspræget en tilværelse for et barn kan virke uoverkommelig. Børnene lever med psykologiske traumer, angst, mareridt og tanker om selvmord. Og derfor kan håbet om en bedre fremtid synes fjern.

 Piger og unge kvinder er her særligt udsatte, når de vender hjem. De lever i skjul af frygt for at blive mishandlet igen. For udover at bære på en enorm skyldfølelse og svære mentale ar bærer nogle af kvinderne nu også deres overgrebsmænds børn.

Hjælp til nyt liv

Formålet med Læger uden Grænsers projekt er at hjælpe pigerne til at få et nyt liv. Det gøres ved at give pigerne lægehjælp og behandle de fysiske skader, de har fået. For at hjælpe dem med at bearbejde deres voldsomme traumer modtager de psykologhjælp.

Projektet skal få børnene reintegreret i samfundet og genforenet med deres familier, hvilket har en en signifikant betydning på lang sigt i det konfliktramte land.

Fakta om Sydsudan

  • Der findes ifølge FN op imod 19.000 børnesoldater i Sydsudan.
  • Vi behandler i øjeblikket ca. 580 børn.
  • Af dem, vi behandler, er ca. 300 af dem piger.
Menu