1. Forside
  2. /
  3. Om Danmarks Indsamling
  4. /
  5. Danmarks Indsamling 2019: Styrk verdens piger
  6. /
  7. Mellemfolkeligt Samvirke 2019: Hjemmelavede hygiejnebind gør en verden til forskel for Nepals piger

Mellemfolkeligt Samvirke 2019: Hjemmelavede hygiejnebind gør en verden til forskel for Nepals piger

mellemfolkeligt samvirke 2019

Hvordan går man i kødet på en lokal, stærkt forankret folketro?

Man hjælper pigerne og deres mødre med at sy hygiejnebind.

En lokalforankret folketro i Nepal betragter menstruerende kvinder og piger som urene og forviser dem til isolation i udhuse og skure, når de har deres månedlige blødning

“Det var et helvede,” fortæller Ujana Bajura om de tilbagevendende perioder, hvor hun måned efter måned, år ud og år ind blev gemt væk i skur, når hun havde sin menstruation. I dag er helvedet fortid. Ujana kom i foråret i kontakt med et projekt, der med finansiering fra Danmarks Indsamling arbejder på at udrydde denne form for overgreb på kvinder og unge piger i det vestlige Nepal.

Lokal overtro undertrykker

Her er kvinder og piger ifølge traditionen og lokal folketro, der hedder ”chhaupadi pratha”, urene i menstruationsperioden. De anses for at bringe ulykke, og kvinderne må ikke røre ved andre mennesker, ofte må pigerne ikke gå i skole og de menstruerende kvinder og piger må ikke drikke mælk, spise yoghurt, smør, kød og grøntsager; alle vigtige kilder til næring i nepalesiske landområder. Og så isoleres de altså af familien i et skur eller lignende, som det skete for den 25-årige Ujana, der er mor til to børn.

Skikken – uskikken – med at tvangsisolere og på anden vis straffe kvinder og piger under menstruationen har ganske vist været forbudt i Nepal siden 2005, men den er svær at få has på i den vestlige del af landet. Mellemfolkeligt Samvirke arbejder sammen med lokale kvindegrupper på at oplyse og skabe opmærksomhed om de negative og skadelige sider af chhaupadi pratha – blandt andet over for de religiøse ledere.

Genanvendelige bind

Samtidig har det vist sig, at adgangen til ordentlige hygiejnebind er et vigtig, men faktisk temmelig simpelt våben i opgøret med den kvindeundertrykkende overtro. Når pigerne har adgang til bind og kan bruge dem sikkert, er der større chancer for, at de ikke bliver væk fra skolebænken fire-fem dage om måneden på grund af menstruation.

”Problemet er blot, at hygiejnebind, som vi kender dem, ikke sådan lige er til at få fat i eller få råd til at betale, og derfor undervises kvinder og piger i, hvordan de syr deres egne sikre og genanvendelige hygiejnebind,” forklarer Anu Kuusisto, der er landeansvarlig for Nepal i Mellemfolkeligt Samvirke.

Indtil videre er disse ”sykurser” gennemført på otte skoler. 200 piger har lært at fremstille og bruge egne hygiejnebind og deler nu deres viden med familiemedlemmer og bekendte i de lokale nabolag.

Fakta

I dele af det vestlige Nepal betragtes kvinder og piger som urene i menstruationsperioden.

Det skyldes en lokal folketro kaldet “chhaupadi pratha”, der indebærer:

  • at kvinderne ikke må røre ved andre mennesker.
  • at kvinder og piger under menstruationen isoleres i skure og udhuse.
  • at mange piger ikke kommer i skole.
  • at piger og kvinder under menstruationen ikke må drikke mælk, spise yoghurt, smør, kød og grøntsager – alle vigtige kilder til næring i nepalesiske landområder.
Menu