1. Forside
  2. /
  3. Om Danmarks Indsamling
  4. /
  5. Danmarks Indsamling 2019: Styrk verdens piger
  6. /
  7. PlanBørnefonden 2019: Piger i Benins slum beskyttes mod vold og overgreb

PlanBørnefonden 2019: Piger i Benins slum beskyttes mod vold og overgreb

planbørnefonden 2019

Sårbare børn og unge – særligt piger – får hjælp til at tackle overgreb og skabe et mere sikkert samfund i slumområderne i Benins hovedstad Cotonou.

Gennem smalle gader fordelt over mere end 20 hektarer spreder Dantokpa-markedet sig i Benins hovedstad, Cotonou. Det startede i 1963 og er Vestafrikas største friluftsmarked, hvor lyden af menneskemængden, motorcykler og taxaer blander sig med duften af de mange varer, der er til salg og en kraftig lugt at diesel og benzin. Frisk frugt og grønt, kød, olie, sæbe, sandaler og reservedele til motorer i alle afskygninger er blot noget af det, store dele af befolkningen tjener deres penge ved at sælge på markedet.

Det enorme marked er omkranset af slumkvarterer og tiltrækker desværre også uønskede elementer som lommetyve, svindlere og misbrugere, og der er problemer med sikkerheden, hvor især unge piger og kvinder er i risiko for overgreb. Ligesom de af økonomisk nød i nogle tilfælde er nødt til at prostituere sig selv for at skaffe penge til mad, hvis de vil overleve. De fleste seksuelle overgreb rammer de yngste piger, når de fx overnatter på markedet, hvor vagterne sjældent er til stede til at beskytte dem.

Støtte til sårbare børn og unge

PlanBørnefondens projekt handler derfor om at yde støtte til de sårbare børn og unge – særligt piger – som bor i og omkring Dantokpa-markedet, og lever med problemer som misbrug, overgreb og de mange afledte effekter af ekstrem fattigdom som fx tiggeri, tvangsægteskaber og for tidlige graviditeter.

Indtil videre har 1.336 børn og unge (heraf 1.017 piger) fået hjælp. Blandt andet gennem uddeling af mad, samtaler og psykosocial støtte, hvis de har været udsat for overgreb, samt lægehjælp.

En af dem er 19-årige H.S., der har mistet sin mor og nu bor med sin far og bror. Som konsekvens af de barske vilkår og tabet af sin mor endte H.S. i et misbrug. Da hun kom i kontakt med PlanBørnefondens projektmedarbejdere, var hun gravid og havde ikke været til en eneste konsultation hos lægen. Som konsekvens af sit misbrug havde H.S. tilmed en luftvejsinfektion. Hun fik lægehjælp til at droppe misbruget og sikre en sund graviditet, ligesom der blev taget samtaler med både hendes far, tante og bedsteforældre for at sikre, hun får den nødvendige støtte.

”Takket være projektet har jeg fået hjælp på flere hospitaler, og de følger min graviditet. Jeg har også fået en masse støtte og råd fra projektmedarbejderne. Det har gjort en kæmpe forskel for mig, og må gud velsigne jer,” fortæller H.S.

Mange flere får hjælp

Udbruddet af COVID-19 har haft alvorlige konsekvenser for Benin, hvor store dele af samfundet har været lukket ned. Det har også forsinket implementering af projektet. Det har blandt andet været umuligt at samle mange til gruppesamtaler som følge af forsamlingsforbud, men vi forventer, at flere tusinde børn og unge som H.S. kommer til at få hjælp og støtte af projektet fremadrettet.

Samfundsnedlukningen har også forværret fattigdommen i og omkring Dantokpa-markedet, hvilket har medført større risiko for, at piger ender i prostitution for at kunne sørge for sig selv og deres familier, når de normale indtægtskilder på markedet lukker ned. Flere piger bliver også giftet bort, når familierne skal spare penge, ligesom de heller ikke kan komme i skole. Derfor er behovet for hjælp og støtte til de unge i området større end nogensinde før.

Fakta 

  • 336 børn og unge (heraf 1.017 piger) har indtil videre fået hjælp. Flere tusinde forventes at have fået en mere tryg hverdag og konkret hjælp, når projektet er gennemført.[1]
  • Der er i gennemsnit blevet registreret 420 henvendelser om måneden i teamet, der yder psykosocial støtte.[2]
  • 30 unge er blevet rekrutteret til at yde gratis retshjælp i deres lokalområde.[3]
  • Mere end 50% af befolkningen i Cotonou lever i slumkvarterer[4].

[1] PlanBørnefondens årlige rapport på projektet

[2] PlanBørnefondens årlige rapport på projektet

[3] PlanBørnefondens årlige rapport på projektet

[4] https://www.globalis.dk/Lande/Benin?indicator=Befolkning%20som%20lever%20i%20slum%20i%20byer&id=588

Menu