Red Barnet 2019: App lærer unge i Sierra Leone om sex og negative følger af teenagegraviditeter

red barnet 2019

En 18-årig pige fra Sierra Leone prøver Red Barnets spil-app om seksuelle rettigheder og negative følger af teenagegraviditeter. Foto: Ben White / UK Creative / Save The Children

Sexoplysning i Sierra Leone nåede – trods corona – ud til langt flere unge end først håbet på. Indsatsen skal forebygge teenagegraviditeter.

Sex er blevet et samtaleemne blandt unge i Sierra Leone. Med penge fra Danmarks Indsamling har Red Barnet og en række lokale samarbejdspartnere i det første halvår af 2020 fået cirka 2.500 unge i fire udsatte kvarterer uden for hovedstaden Freetown til at lære og snakke om seksuel sundhed. Og snakken fortsætter.

De unge får blandt andet adgang til den ny viden gennem en særligt udviklet spil-app om seksuel sundhed og rettigheder. I appen, der er udviklet som et samarbejde mellem Red Barnet, de danske softwareudviklere Lulu Lab og universitetet Limkokwing University i Freetown, bliver en fiktiv karakter løbende stillet over for nogle valg og dilemmaer, der handler om seksualitet, graviditet, prævention og konsekvenserne af at blive tidligt mor. Foruden appen, er de unge også blevet oplyst gennem lokale aktiviteter som møder med fokus på kønssygdomme og gennem dør-til-dør kampagner.

Forebyggelse mod teenagegraviditeter 

Med appen og aktiviteterne håber Red Barnet især at forebygge teenagegraviditeter i det vestafrikanske land, der har en af de højeste andele af teenagemødre i verden. Årsagen til teenagegraviditeterne er mange og drejer sig om traditioner, ulighed og handel med seksuelle ydelser. Men graviditeterne skyldes også, at der ikke er seksualundervisning i skolerne, og at de unge generelt ved meget lidt om seksuel og reproduktiv sundhed. Det arbejdes der med sex-oplysningen nu på at ændre.

”Fra appen har jeg lært, at jeg ikke skal være bange, men gå til min mor eller sundhedsklinikken, når min menstruation ikke kommer,” fortæller en 16-årig pige fra kvarteret Connaught efter at have prøvet Red Barnets spil-app.

Overgik mål trods corona

På trods af at corona-pandemien tvang Red Barnet og de lokale partnere til at gentænke flere af de planlagte aktiviteter, nåede sexoplysningen ud til 42 % flere unge end de 1.750, der oprindeligt var målet. Herudover blev appen udvidet til også at indeholde viden om corona-virussen og særligt måder at beskytte sig imod den.

”Selv om corona ramte, lige inden appen skulle rulles ud, satte vi ikke projektet på pause. I stedet så vi udfordringen som en mulighed og udvidede appen med vigtig sundhedsinformation om virussen i sidste øjeblik,” siger Red Barnets områdeansvarlige for Afrika, Jakob Eilsøe Mikkelsen, og fortsætter:

”Initiativet har potentiale til at gøre en stor forskel for unges sundhed, fremtid og sikkerhed i Sierra Leone. Når de 2.500 oplyste unge taler med deres venner om det, de har lært, vil deres viden om sex og beskyttelse sprede sig som ringe i vandet. Derfor er vi nu et skridt tættere målene om, at færre teenagepiger bliver gravide, og at færre unge pådrager sig kønssygdomme og udsættes for seksuelle overgreb.”

Foreløbige resultater

  • Cirka 2.500 unge benyttede sig af Red Barnets spil-app og deltog i Red Barnets aktiviteter mellem januar og juni 2020.
  • 70 % af de unge, som oplysningsprojektet har nået, er piger.
  • Red Barnet samarbejder med de danske softwareudviklere Lulu Lab, den velgørende organisation Rainbo Inititative og Limkowing Universitet om projektet, der løber fra 1. april 2019 til 30. marts 2021.

Fakta

keyboard_arrow_up