1. Forside
 2. /
 3. Om Danmarks Indsamling
 4. /
 5. Danmarks Indsamling 2019: Styrk verdens piger
 6. /
 7. Red Barnet 2019: Unge piger i Sierra Leone skal beskyttes mod vold og seksuelle overgreb

Red Barnet 2019: Unge piger i Sierra Leone skal beskyttes mod vold og seksuelle overgreb

Sierra Leone har et af verdens højeste antal af teenagemødre. Det skal oplysning og kampagner til unge og lokalsamfundet være med til at ændre.

Esther Mansaray er 17 år gammel og mor til en datter på ti måneder. Hun er en af de mange teenagemødre, der bor i slummen i Freetown. Hendes graviditet var uønsket, og før hun fik hjælp til at komme videre, måtte hun leve som hjemløs. Det er netop piger som Esther, at Red Barnet vil støtte med pengene fra Danmarks Indsamling 2019. Et projekt, der vil være med til at sikre, at færre unge bliver udsat for seksuel vold, bliver smittet med seksuelt overførte sygdomme og bliver uønsket gravid.

Sex for penge

Da Esther var yngre, boede hun hos sin tante, der tog hende med til Freetown for at gå i skole. Da hendes tante ikke længere kunne betale hendes skolegang, måtte Esther i stedet gå på markedet for at tjene penge. Når Esther kom hjem uden at have solgt, hvad tanten havde forventet, blev hun straffet. Tanten truede med at slå og sulte hende, og for at undgå straffen begyndte Esther at sælge sex for penge. På den måde kunne hun komme hjem med penge nok til sin tante, men efter noget tid blev Esther gravid.

Esther droppede ud af skolen i 6. klasse. Da hun blev gravid, blev hun smidt ud af sin tantes hus med besked om at flytte ind til den mand, som havde gjort hende gravid. Faderen til barnet og hans familie ville dog ikke kendes ved hende eller støtte hende. Hun blev derfor hjemløs i slummen. Esther har siden hen fået hjælp af Red Barnet til at uddanne sig som kantinekok og er blevet en del af en støttegruppe for unge mødre. Men fremover skal pengene fra Danmarks Indsamling være med til at sikre, at piger som Esther ikke bliver gravide i en tidlig alder og dermed ender i så svær en livssituation. Teenagegraviditeter har store konsekvenser for både mødre og børn og deres videre muligheder i livet.

Oplysning til unge

Red Barnet vil med dette projekt engagere unge, lokalsamfundet og offentligheden gennem innovativ brug af medier og involvering af unge og deres lokalsamfund. Gennem aktiviteter skal der sættes fokus på seksualitet og reproduktiv sundhed, og det vil være de unge selv, der leder processen, så det bliver i overensstemmelse med deres behov.

Målgruppen for projektet er unge piger og drenge i teenagealderen i Sierra Leones hovedstad, Freetown. Red Barnet vil træne og oplyse 1750 unge i deres seksuelle og reproduktive rettigheder, og hvordan man undgår seksuel udnyttelse og uønskede graviditeter. Selvom pigerne er den primære målgruppe, er det vigtigt, at drengene også modtager undervisning. Projektet vil også arbejde tæt sammen med forældre og socialarbejdere i de udvalgte områder.

Fakta om Sierra Leone

 • 28% af alle unge piger (15–19 år) har enten født eller er gravide. (Overseas Development Institute (ODI), Breifing Paper 18 “How to reduce teenage pregnancy in Sierra Leone)
 • Mindre end 20% af alle seksuelt aktive unge bruger prævention. (Demographic and Health Survey 2013 – https://dhsprogram.com/pubs/pdf/fr297/fr297.pdf)
 • 44,2 af befolkningen (fra 3 år og op) har aldrig gået i skole. For de unge mellem 15 og 24 år er det 70,5 % af mændene der kan læse og skrive, mens det for kvinderne kun er 52,1. (www.statistics.sl/images/StatisticsSL/Documents/final-results_-2015_population_and_housing_census.pdf)
 • Det er kun 30% af teenagedrenge og 28% af teenagepigerne som går i skole (upper secondary). (”Sierra Leone Multiple Indicator Cluster Survey 2017”)
 • Red Barnet vil træne og oplyse 1750 unge (50% piger) i deres seksuelle og reproduktive rettigheder og hvordan man undgår seksuel udnyttelse og uønskede graviditeter.
Menu