1. Forside
 2. /
 3. Om Danmarks Indsamling
 4. /
 5. Danmarks Indsamling 2019: Styrk verdens piger
 6. /
 7. SOS Børnebyerne 2019: Etiopiens unge piger skal ikke være unge mødre

SOS Børnebyerne 2019: Etiopiens unge piger skal ikke være unge mødre

Etiopiens piger kæmper mod teenage-graviditeter og alt for tidlige ægteskaber. SOS Børnebyerne vil hjælpe forældre til at passe bedre på deres døtre, og pigerne til at tage kontrollen over deres liv tilbage.

Hver eneste dag bliver spædbørn efterladt i Etiopien. De bliver lagt på gaden, ved hospitaler eller politistationer. Mødrene er ofte unge og ugifte, og barn uden for ægteskab er et stort tabu i Etiopien. Pigerne har ikke fast grund under fødderne, og de har hverken indkomst eller viden til at tage sig godt af det lille barn.

SOS Børnebyernes projekt til årets indsamling skal nedbringe de faktorer, der er skyld i etiopiske pigers alt for tidlige graviditeter. Pigerne får blandt andet undervisning i sex og reproduktion, adgang til skole og uddannelse, ligesom forældrene hjælpes til at passe godt på deres piger, så de hverken er udsat for overgreb eller giftes væk i en tidlig alder.

Pigers adgang til og viden om sundhed og uddannelse skal styrkes, så de kan skabe rammerne for et stabilt liv for dem selv. På den måde er de ikke afhængige af familiens eller andre menneskers hjælp, men kan selv tage vare på sig selv og deres barn.

Forældre skal oplyse om blomsten og bien
Med årets projektet tages der fat i de negative traditioner i Etiopien, der ofte kan skade pigernes livsvilkår i stedet for at styrke dem. Det sker blandt andet ved at tage fat i pigernes forældre og sikre, at de hjælper deres døtre til et ordentligt liv. Det kan blandt andet være gennem enhver forælders milde mareridt, nemlig samtalen om blomsten og bien, men også ved at sikre forældrenes forståelse af, at skole også er essentielt for piger, ikke kun drenge.

Målet er at forbedre etiopiske pigers grundlæggende livsvilkår. De skal have mulighed for at gå i skole og tage en uddannelse, og de skal have en tryg hverdag uden at være udsat for det øvrige samfunds stigmatisering Samtidig vil SOS Børnebyerne oplære pigerne i et fag, så de kan være økonomisk uafhængige af familie eller mand/kæreste. På den måde får pigerne kontrollen tilbage over deres eget liv, og har et stærkere ståsted til at etablere et arbejdsliv og måske en familie en dag.

Fakta

 • Etiopien rangerer på plads 126 ud af 148 lande i UNDP’s ligestillings indeks, Danmark ligger på en tilsvarende 4 plads
 • Unge piger mellem 10-19 år udgør 12 procent af Etiopiens befolkning, hvilket svarer til 9,9 millioner piger.
 • 41 piger af piger mellem 20-24 svarer, at de blev gift før de var 18 år
 •  64 procent af teenagepiger mener at hustruvold er legitimt ved særlige omstændigheder
 • 12 procent af piger mellem 15-19 er førstegangsmødre
 • Pigerne sakker bagud i forhold til uddannelse, hvor det kun er hver tredje pige, der fortsætter i gymnasiet
 • Kun 40 procent af piger over 10 år kan læse i modsætning til 60 procent af drenge i samme aldersgruppe

 

Menu