SOS Børnebyerne 2019: Etiopiens piger får kontrol over eget liv

SOS børnebyerne 2019

SOS Børnebyerne har siden 2019 arbejdet for at forbedre forholdene for Etiopiens unge piger, der kæmper mod graviditeter og alt for tidlige ægteskaber.

I storbyen Jimma i Etiopien bliver der hver eneste dag efterladt spædbørn på gaden, ved hospitaler eller politistationer af desperate unge mødre, der ikke kender andre udveje.

Det er et stort tabu at få børn uden for ægteskab i Etiopien, og pigerne står oftest alene med ansvaret uden indkomst eller viden til at tage sig godt af det lille barn. Med penge fra Danmarks Indsamling 2019 har SOS Børnebyerne i gangsat aktiviteter for udsatte piger og unge mødre i Jimma i Etiopien.

Viden er vejen til et stabilt liv

Undervisning i seksuel og reproduktiv sundhed og adgang til skole og uddannelse er langt fra en selvfølge for etiopiske piger, og det giver dem svære vilkår for at klare sig selv. Netop de områder har projektet til formål at forbedre, fortæller SOS Børnebyernes programansvarlig Carolina Mieres

”Projektets formål er at forbedre de grundlæggende livsvilkår for nogle af de mest udsatte piger i Etiopien. De skal have mulighed for at gå i skole og tage en uddannelse, og de skal have en tryg hverdag uden at være udsat for det øvrige samfunds stigmatisering. På den måde får de bedre mulighed for at skabe rammerne for et stabilt liv for dem selv,” fortæller Carolina Mieres.

Kontrol over eget liv 

Pigerne får blandt andet undervisning i seksuel og reproduktiv sundhed og adgang til skole og uddannelse. Pigernes forældre får også træning i at passe godt på deres piger, så de hverken er udsat for overgreb eller giftes væk i en tidlig alder. Samtidig vil SOS Børnebyerne oplære pigerne i et fag, som kan hjælp dem til at blive økonomisk uafhængige af familie, mand eller kæreste. På den måde får pigerne kontrollen tilbage over deres eget liv, og har et stærkere ståsted til at etablere et arbejdsliv og måske en familie en dag.

Projektet har ligeledes til formål at styrke regeringens og lokalsamfundets evne til at arbejde med og forebygge teenage-graviditeter og for tidlige ægteskaber.

Grundet COVID-19 er der desværre flere aktiviteter, der er blevet udskudt, men indtil nu er 152 piger og 5 unge mødre blevet optaget i projektet. Det forventes, at projektet har hjulpet 900 teenage-piger og 100 unge mødre, når det afsluttes i 2022.

Fakta

  • Der bor over 109 millioner mennesker i Etiopien.
  • 30,8 procent af befolkningen lever for under 13 kroner om dagen.
  • 000 etiopiere lever med hiv og langt størstedelen er kvinder.
  • For hver 100.000 børn, der bliver født, dør 353 etiopiske kvinder på grund af komplikationer under graviditet eller fødsel. I Danmark gælder det kun 6 kvinder.
  • Over 3 millioner børn mangler en eller begge forældre.
  • Næsten 36 millioner etiopiske børn lever i fattigdom.
  • Kun 68 procent af alle børn går regelmæssigt i skole. 47 procent færdiggør grunduddannelsen, og 27 procent fortsætter i overbygningen. 25 procent går slet ikke i skole.

Kilder: UNICEF, Verdensbanken og FN

keyboard_arrow_up