Mission Øst 2020: Mission Øst og EADE rækker ud til børn på flugt i Irak (tilskudsprojekt)

mission øst 2020

Mission Østs partnerorganisation, EADE, underviser bl.a. i skolefag for at kompensere for den skolegang, børnene er gået glip af under i Iraks mangeårige konflikt.

I Kirkuk, Irak, går udsatte og sårbare børn på gaden for at tigge og finde arbejde. Mission Øst og vores lokale partner, EADE, hjælper sammen børnene.

Gå en tur i den travle irakiske by Kirkuk, og du vil se børn og teenagere ved de fleste rundkørsler, trafiklys eller store kryds der tigger, vasker bilvinduer eller sælger tyggegummi. De lever fra hånden til munden og risikerer både misbrug og udnyttelse.

FN har sammen med myndigheder og NGO’er besluttet at gøre noget ved børnenes situation. Mission Øst og den lokale NGO EADE rækker nu ud til gadebørnene og andre børn på flugt i Kirkuk.

Skolegang og jobtræning

De vil nu sammen give børnene undervisning i skolefag for at kompensere for den skolegang, de er gået glip af under i Iraks mangeårige konflikt. Deltagere i projektet vil blive engageret i erhvervsuddannelse i håb om at kunne få et arbejde som et mere sikkert alternativ til tiggeri og løsarbejde på gaden.

Indsatsen går også ud på at gøre disse unges miljø mere sikkert. Forældre og andre omsorgspersoner og nøglepersoner i lokalsamfundet vil blive bevidstgjort og trænet i at beskytte børn og forhindre at børnene bliver ofre for vold og udnyttelse.

Samfundscenter i fuld gang

Allerede i juli og august begyndte Mission Østs og EADE’s medarbejdere at oprette et samfundscenter, hvor træning, uformel uddannelse og fritidsaktiviteter vil blive afholdt. De har også lavet opsøgende arbejde blandt de mest sårbare samfund i Kirkuk og dels forklaret, hvad projektet går ud på, modtaget feedback fra lokalsamfundet og registreret flere end 200 piger og drenge i alderen 6-16 år, som gerne vil være med.

I slutningen af ​​august åbnede samfundscentret forsigtigt sine døre – med alle COVID-19-restriktioner og hygiejnetiltag – for det første hold af omkring 100 børn og unge, der nu kan lære, lege og udvikle sig i et sikkert miljø.

Projektet sigter mod at hjælpe i alt 840 gadebørn og uddanne 160 engagerede voksne.

Fakta

  • En FN-undersøgelse blandt flere end 2 mio. tilbagevendte irakere viser, at 60 procent enten lader børnene arbejde, gifter dem bort i en tidlig alder eller blot undlader at sende dem i skole. (UN Humanitarian Needs Overview 2020)
  • Mission Østs egen undersøgelse fra juli 2019 fandt mindst 3.350 gadebørn i Kirkuk. (Mission Øst)
  • Børn fra fordrevne familier har sjældent mulighed for at gå i skole. Det gælder for 18 procent af de børn, der bor i lejre – dvs. over 38.500 børn – og 13 procent af fordrevne børn udenfor lejrene – over 74.000 børn. (UN Humanitarian Needs Overview 2020)

Gadebørn og børn fra fordrevne familier har høje frafald fra skolen. (Joint Coordination and Monitoring Centre – Iraq)

keyboard_arrow_up