PlanBørnefonden 2020: BESKYTTELSE OG SKOLEGANG TIL BØRN PÅ FLUGT I BURKINA FASO

PlanBørnefonden Danmarks Indsamling

Børnehaveklasse i Barsaglogho-lejren i Burkina Faso. FOTO: PlanBørnefonden

NÆSTEN EN HALV MILLION ER PÅ FLUGT OG MERE END 330.000 BØRN ER FORHINDRET I AT KOMME I SKOLE GRUNDET KONFLIKTER OG TERRORANGREB I BURKINA FASO.

Det er en ret for børn at vokse op i trygge omgivelser, lege og gå i skole. Desværre er virkeligheden en helt anden for de børn, der lever på flugt.

En af de konflikter, som i stigende grad tvinger folk på flugt, foregår i Burkina Faso. Siden 2016 har landet oplevet en stigning i terrorangreb og vold fra grupper med tilknytning til terrororganisationer som Al Qaeda. Indtil videre har over 500 mennesker mistet livet og næsten en halv million mennesker er på flugt – tal der hele tiden stiger som følge af nye angreb.

MERE END 330.000 BØRN FORHINDRET I AT KOMME I SKOLE

Med støtte fra Danmarks Indsamling vil PlanBørnefonden sikre skolegang til nogle af de mere end 330.000 børn, der er forhindret i at komme i skole på grund af konflikten. Volden har ramt uddannelsessystemet særlig hårdt, fordi terroristerne har angrebet skoler, dræbt lærere og forsøgt at kidnappe elever. Det har naturligt fået både lærere, elever og deres forældre til at flygte fra de hårdest ramte regioner i den nordlige del af landet, hvilket har lagt stort pres på skolerne i de områder, der modtager flygtningene. Her har de sjældent plads til at rumme de mange ekstra elever eller de nødvendige resurser til at håndtere børn med traumer og særlige behov.

PlanBørnefondens Danmarks Indsamlingsprojekt 2020 etablerer midlertidige skoler og sørger for undervisning til tusindvis af børn, der ikke kan komme i almindelig skole. Børn der har været tvunget væk fra skolen længe får ekstra undervisning, så de igen er på niveau med deres jævnaldrende. Vi etablerer også sikre væresteder hvor børnene beskyttes mod voldelige og seksuelle overgreb, der især rammer pigerne i krisesituationer.

Derudover skal støtten fra Danmarks Indsamling 2019 også tage hånd om de yngste børn så de får den tryghed og omsorg, de har brug for. Det skal blandt andet ske ved at gennemføre samtaler med sundhedsplejersker og støtte forældrene, så de får værktøjer til at stimulere deres børn gennem leg, selv i en konfliktfyldt situation på flugt.

Fakta
  • I oktober 2019 er der ca. 486.000 internt fordrevne i Burkina Faso, mens yderligere ca. 16.000 er flygtet til nabolandene. Kilde: UNHCR
  • Ca. halvdelen af de internt fordrevne er børn: Kilde: UNICEF
  • 2024 skoler er lukket som konsekvens af konflikten. Det betyder, at mere end 330.000 børn er forhindret i at komme i skole. Kilde: OHCA
keyboard_arrow_up