1. Forside
  2. /
  3. Om Danmarks Indsamling
  4. /
  5. Danmarks Indsamling 2020: Børn på flugt har brug for hjælp
  6. /
  7. Røde Kors 2020: GADEBØRN I ETIOPIEN SKAL HAVE EN BEDRE FREMTID

Røde Kors 2020: GADEBØRN I ETIOPIEN SKAL HAVE EN BEDRE FREMTID

Røde Kors Danmarks Indsamling

I Etiopien lever tusindvis af børn et udsat liv på gaden i hovedstaden Addis Ababa. FOTO: Pierre Grandidier/IFRC

I ETIOPIENS HOVEDSTAD, ADDIS ABABA, LEVER TUSINDER AF BØRN ET FARLIGT LIV PÅ GADEN, HVOR DET AT FÅ OPFYLDT SINE BASALE BEHOV KAN VÆRE LIVSVIGTIGT

Livet som gadebarn i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, er ikke for sarte sjæle. Mange bliver udsat for vold og overgreb, og det er svært at få dækket de basale behov som sundhed, husly og mad. Men de behov vil Røde Kors lette adgangen til. Den hjælp kan være livsvigtig.

Mindst 10.000 børn under 18 lever på gaden i Addis Ababa, et tal der er steget markant de seneste år, selvom økonomien er blevet bedre. Men dårlig økonomi i landområderne og etniske konflikter tvinger børnene til hovedstaden, hvor de håber på at få et bedre liv. Sådan går det desværre kun for få af børnene. Mange ender på gaden, hvor de dagligt må kæmpe for deres overlevelse og leve med en risiko for vold og overgreb. Derfor udvikler de ofte mentale problemer. Nogle børn bruger euforiserende stoffer for at holde tilværelsen ud.

BASAL HJÆLP REDDER LIV

Det er svært for børnene at adgang til medicin, når de er syge, mad, når de er sultne, og husly, når nætterne er særligt kolde. Men med midler fra Danmarks Indsamling vil Røde Kors sammen med lokale NGO’er lette adgangen for at give gadebørnene en bedre fremtid.

Gadeplansarbejdere skal rådgive om sikkerhed på gaden, uddele nødhjælp og tilbyde psykologisk førstehjælp og basale sundhedstjek. De skal også identificere de børn, som har et akut behov for hjælp. De børn vil få tilbudt en plads på et rehabiliteringscenter.

På rehabiliteringscentrene, som også er en del af projektet, vil der være en helhedsorienteret indsats for at give børnene deres liv tilbage. Udover husly, mad og sundhed vil de også få økonomisk støtte og udviklet deres kompetencer, så de kan få et job og en sikker tilværelse.

SVÆRT AT VENDE HJEM

Børnene på rehabiliteringscentrene vil også få støtte til at vende hjem til deres familier. Røde Kors har allerede et program, der hjælper med at genetablere kontakten blandt familiemedlemmer, og på den måde kan Røde Kors finde frem til børnenes forældre.

Men det kan være svært at vende hjem, for familierne forventer, at børnene kommer hjem med penge, efter de er draget til hovedstaden. Det er en af årsagerne til, at børnene bliver fastholdt på gaden. Men med Røde Kors’ støtte og nye kompetencer vil det være muligt at vende hjem.

Projektets mål er at nå ud til så mange af de tusinder af gadebørn som muligt og støtte 800 børn med den helhedsorienterede indsats på rehabiliteringscentrene. Sammen med de lokale NGO’er vil Røde Kors give gadebørnene i Addis Ababa en bedre fremtid.

FAKTA
Menu