Billedtekst: En syrisk familie er flygtet fra krigen i deres hjemland. Nu befinder de sig i Irak, hvor de skal bygge et liv op på ny. Her møder de nye udfordringer – især lige nu med corona-pandemien. Foto: Hans Bach / Folkekirkens Nødhjælp
Børn i Nepal, Irak og Kenya har hårde odds i livet. Desværre er de odds i år blevet forværret af coronakrisen
Corona-pandemien virker som et forstørrelsesglas på de problemer, verdens fattigste i forvejen lever under. Og det er især børnene, det går ud over.
I Nepal er selvmordsraten blandt børn steget under pandemien. Fra marts til september begik 319 børn selvmord, fordi de blev overvældet af den usikkerhed, som pandemien har bragt med sig.
I Kenya har op mod 90 procent af befolkningen mistet dele af deres indkomst som direkte konsekvens af pandemien. Det har betydet, at mange familier må bruge af deres opsparinger. Det var penge, som skulle være gået til børenes skolegang.
I Irak lever dobbelt så mange børn nu under fattigdomsgrænsen som direkte konsekvens af pandemien. Mange af dem er flygtninge, som allerede har oplevet ubegribelige rædsler.
INTET VELFÆRDSSYSTEM TIL AT GRIBE VERDENS FATTIGSTE
Desværre står eksemplerne på coronakrisens konsekvenser i kø, mens fælles for dem alle er, at de viser, hvordan mennesker i yderste nød har fået det værre under pandemien. Verdens fattigste lande har ikke et socialt velfærdssystem, som vi kender det i her Danmark. Og der er slet ingen hjælpepakker at komme efter. De er med andre ord overladt til dem selv.
Derfor er det vores opgave at hjælpe udsatte børn og deres familier. Med pengene fra Danmarks Indsamling vil Folkekirkens Nødhjælp sørge for, at verdens fattigste børn kommer helskindet igennem coronakrisen.
GOD HYGIEJNE, FLERE BØRN I SKOLE OG KRISEHJÆLP
Folkekirkens Nødhjælp vil blandt andet sikre, at børn i Nepal får adgang til rent vand, som er essentielt for god hygiejne og børnenes sundhed. På skolerne sørger vi for nye toiletter og kontaktfrie håndvaske, så smitterisikoen for corona og andre sygdomme mindskes.
I Kenya vil vi bekæmpe børnearbejde og børneprostitution ved at fremme børns muligheder for at komme i skole. Det gør vi blandt andet ved at styrke mødres roller i familierne og igennem oplysningskampagner.
Mange børn i Irak er flygtet fra krig og har oplevet tab. Nu er frygten for corona endnu en trussel mod deres eksistens. Derfor vil vi yde krisehjælp. Gennem skolegang, leg, historiefortælling og kreative aktiviteter får børnene bearbejdet deres traumer.
Ligesom konsekvenserne er mange, er løsningerne det også. Dette er nedslag, som viser, hvordan Folkekirkens Nødhjælp blandt andet vil hjælpe børn ud af fattigdom og coronakrisen.
FAKTA
- 90 procent af befolkningen i Kenya har mistet en del af deres indkomst som følge af COVID-19. Næsten tre fjerdedele af kenyanske familier har måtte bruge penge fra deres opsparinger – typisk penge, der var sat af til børnenes skolegang. (Kilde: Financial Sector Deepening Kenya)
- Børn i flygtningelejre i Kenya har fået mindre at spise under pandemien, fordi nogle rige lande har skåret i deres donationer som følge af COVID-19. (Kilde: WFP)
- Siden midten af marts har 1.350 mennesker i Nepal begået selvmord – herunder 319 børn og 876 kvinder. Mange er overvældet af den usikkerhed, som pandemien har bragt med sig. (Kilde: UNICEF)
- I Nepal har COVID-19 betydet, at alle landets skolebørn ikke har kunnet gå i skole siden 24. marts 2020. Børnene plejede at få mad i skolen, som de nu må undvære. (Kilde: Ministeriet for Sundhed og Befolkning).
- 4,5 millioner irakere (11,7 procent) er blevet skubbet under fattigdomsgrænsen som en direkte konsekvens af COVID-19. (Kilde: UNICEF)
- Før pandemien var ét ud af fem børn i Irak fattige. Det forhold er næsten fordoblet nu, hvor to ud af fem børn lever i fattigdom (37,9 procent). (Kilde: UNICEF)