1. Forside
  2. /
  3. Om Danmarks Indsamling
  4. /
  5. Igangværende udviklingsprojekter
  6. /
  7. Læger uden grænser 2021: Lægehjælp på to fronter i Mosul: COVID-19’s dødelige bivirkning

Læger uden grænser 2021: Lægehjælp på to fronter i Mosul: COVID-19’s dødelige bivirkning

kommende projekter danmarks indsamling

Børn og kvinder er blandt de mest udsatte under COVID-19, hvis de ikke har adgang til lægehjælp. Læger uden Grænser behandler derfor både COVID-19 og yder andre former for lægehjælp. Her får en mor og hendes barn behandling på en børneafdeling i Mosul, Irak. (C) Manhal Alkallak, Læger uden Grænser

Læger uden Grænser arbejder hårdt på at give lægehjælp til børn og voksne i skyggen af pandemien i Mosul, Irak

”Vi overvejede aldrig at lukke hospitalet – ikke engang på grund af COVID-19. Det er et af de eneste fungerende hospitaler i denne del af byen, og pandemien har ikke mindsket befolkningens behov for lægehjælp. Der er lige så travlt på hospitalet, som der altid har været. Vi ser lige så mange patienter som før COVID-19.”

Sådan siger læge Humam Nouri, som arbejder på et af Læger uden Grænsers to hospitaler i Mosul i Irak. I Mosul er der kun én hospitalsseng pr. 3.000 indbygger. Projektet dækker et område på 1,8 mio. indbyggere.

Da COVID-19 ramte Mosul i 2020, stod det klart, at det lokale sundhedssystem ville få svært ved at få kontrol med virussen. Alene i juli 2020 var der 30 gange flere COVID-19-patienter i Mosul end måneden før. På landsplan steg antallet af smittede fra 10.000 i juni til 208.000 i slutningen af august 2020 på landsplan.

Livreddende hjælp til børn

Kort efter pandemiens udbrud begyndte Læger uden Grænser at hjælpe Mosuls sundhedsvæsen med at bekæmpe COVID-19. Vores klinik for pleje af patienter efter operationer i øst-Mosul med 62 sengepladser blev omdannet til en ren COVID-19-indsats. Både for patienter med mistanke om smitte og bekræftede coronavirus-patienter.

I det vestlige Mosul, som blev mest ødelagt under slaget om byen, driver Læger uden Grænser også et hospital, som blandt andet yder lægehjælp til børn, for tidligt fødte og konsultationer til gravide. Hospitalet fortsætter uændret for at hjælpe kvinder og børn.

Udgangsforbud koster liv

Pandemien har skabt store udfordringer i Mosul. Det er blevet sværere for patienter at nå frem til hospitalerne, fordi spredningen af COVID-19 har medført begrænset udgang og bevægelighed i byen som en del af en større lockdown.
Derfor når nogle først frem, når det er for sent. Og det er ofte kvinder og børn, det går ud over.
”Mit hjerte brister, når en patient ankommer for sent til skadestuen. De dødsfald er en af de bivirkninger ved pandemien, som folk undervurderer,” siger læge Humam Nouri.

Lægehjælp på to fronter

”I et land som Irak er det lige så vigtigt at kunne fortsætte vores arbejde, som det er at håndtere COVID-19. Vi har intet andet valg end at omlægge vores arbejde, så vi arbejder på begge fronter,” siger Marc van der Mullen, leder af Læger uden Grænsers indsats i Irak.

For at afhjælpe det enorme behov for medicinsk hjælp begyndte Læger uden Grænser at drive to hospitaler i byen. Det er disse to hospitaler, som Danmarks Indsamling er med til at støtte.

FAKTA

  • Læger uden Grænser arbejder for at opretholde eksisterende aktiviteter for at imødekomme de enorme behov for sundhedsydelser, befolkningen har som følge af krig og belejring
  • Læger uden Grænser arbejder samtidig for at bekæmpe COVID-19
  • Projektet dækker et område på 1,8 mio. indbyggere
  • I Mosul er der 1 hospitalsseng pr. 3.000 indbygger
  • I Mosul var der 30 gange flere COVID-19-patienter i juli end måneden før
  • I Irak totalt: På landsplan steg antallet af smittede fra 10.000 i juni til 208.000 i slutningen af august 2020 på landsplan

Kilde: Læger uden Grænser

Menu