Mellemfolkeligt Samvirke 2021: En vej ud af prostitution for Zimbabwes unge sexarbejdere

kommende projekter mellemfolkeligt samvirke

Tanya, søsteren Lydia og Tanyas datter. Foto (C) Hanne Selnæs, Mellemfolkeligt Samvirke

Fattigdom tvinger unge til sexarbejde og kriminalitet i Zimbabwes store slumkvarter. Nu er der hjælp på vej i et nyt ungehus midt i slummen

Tanya og Lydia har delt deres lille hus op, så de begge kan tage sexkunder med hjem. Normalt foregår det kun om natten, når det er mørkt. For mørkt er der i slumkvarteret Hopley uden for Zimbabwes hovedstad, Harare, hvor der ingen elektricitet er.

”Men hvis vi desperat har brug for penge, kan det også være om eftermiddagen. Så lader vi som om, de bare er gæster. For vi vil ikke have, at naboerne skal vide, hvad vi laver,” siger Lydia, som ikke er hendes rigtige navn.

Hun er 17 år gammel og bor sammen med sin storesøster Tanya på 20 år og hendes lille datter på to år. Forældrene er døde. Måske af aids. Det var Tanyas veninde, der introducerede hende til at sælge sex, da hun ikke vidste, hvordan hun ellers skulle tjene penge til mad. Hun drikker mod til sig i billig sprut: ”Så er jeg ikke så genert.”

De to søstre er blot to af alt for mange unge, der i slumkvarteret Hopley må ty til prostitution og kriminalitet for at overleve. Piger helt ned til 10-12 år går på gaden for at sælge deres kroppe, så de kan få råd til at købe mad. Mange børn er forældreløse, da deres forældre er døde af hiv og aids, som er et stort problem i Zimbabwe. Derfor dropper større søskende ud af skolen for at skaffe penge til at tage sig af deres mindre søskende.

Ungehus skal bane vejen til et bedre liv

Med penge fra Danmarks Indsamling vil Mellemfolkeligt Samvirke hjælpe de unge med at kæmpe sig ud af deres nedværdigende og traumatiske hverdag. Midlerne er rådgivning, uddannelse, hjælp til opstart af små forretninger samt kampagner, der kan oplyse og lægge pres på de lokale politikere, så de lever op til deres ansvar og gør livet bedre for de unge i Hopley og i Zimbabwe som helhed. COVID 19 forebyggelse inklusiv oplysning og viden om spredning og behandling bliver indarbejdet i projektet.

Omdrejningspunktet for vores projektet bliver et ungehus midt i slumkvarteret Hopley. De unge skal selv være med til at forme, indrette, dekorere og drive huset, som de bygger af billige skibscontainere. Det skal være et fristed, hvor udsatte unge har lyst til at mødes i et trygt og afslappende fællesskab, og et sted, hvor de unge kvinder og piger kan få hjælp til at komme ud af prostitution og mulighed for at tjene penge på andre måder.

«I ungehuset kan de få hjælp til at lære et håndværk, så de kan starte deres egen lille forretning og tjene deres egne penge. De kan lære at skrive en jobansøgning og gå til jobsamtale og få øje på andre karrieremuligheder end den som tyv eller prostitueret. I dag findes der intet, der minder om sådan et sted i hele Hopley. Når de unge skal mødes, er det på barer eller på gaden,» fortæller Olga Ege, der er landeansvarlig for Zimbabwe i Mellemfolkeligt Samvirke.

FAKTA

  • Zimbabwe var allerede inden Corona-krisen ramt en dyb økonomisk krise og udbredt fattigdom
  • På grund af de samlede effekter af Covid-19, økonomisk krise og tørke vil over halvdelen af befolkningen opleve mangel på mad.
  • Det rammer især befolkningen i slumområder som Hopley
  • Her tvinger fattigdom unge til sexarbejde og kriminalitet
  • Hopley har cirka 40.000 indbyggere
  • Piger helt ned til 10-12 år går på gaden for at sælge deres kroppe, så de kan få råd til at købe mad
  • Et ungehus midt i slummen skal hjælpe de unge med at komme ud af prostitution og kriminalitet

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke, OCHA

keyboard_arrow_up