PLAN BØRNEFONDEN: til kamp mod sult i Somalia og Kenya

Lige nu sulter millioner af mennesker på Afrikas Horn. Det sker bl.a. som følge af en af de værste tørker set i flere årtier, interne uroligheder og stigende fødevarepriser. Med midler fra Danmarks Indsamling vil PlanBørnefonden bekæmpe sult blandt børn og gravide i nogle af de hårdest ramte områder i Somalia og Kenya.

Tørken tog dyrene og fordrev familien

Engang ejede Hoodo 200 kameler, får og æsler. Men den vedvarende tørke i Somalia endte med at tage livet af dem alle, og Hoodo måtte flytte fra sit hjem med sine børn.

Nu bor de i en lejr for internt fordrevne.

Mistede to børn

Ikke længe efter, at Hoodo ankom til flygtningelejren, mistede hun to af sine børn.

”De døde med en måneds mellemrum på grund af sult og fejlernæring,” siger Hoodo.

”Vi har ikke et sundhedscenter her, og jeg havde ikke råd til at tage dem på hospitalet. Så jeg holdt dem hjemme i håbet om, at de fik det bedre, men de døde begge to.”

Hoodo har stadig seks børn at tage sig af. Og hun er bekymret for, hvordan hun skal skaffe mad nok til dem.

 ”Vi får ikke tre måltider om dagen; vi får knap nok ét. Jeg giver dem mad og vand, når jeg har det, men det er sjældent,” siger Hoodo.

I en lejr for internt fordrevne i Somaliland bor Hoodo med sine seks børn. Hoodo havde to børn mere, men de døde af sult. Med midler fra Danmarks Indsamling vil PlanBørnefonden bekæmpe sult i Somalia og Turkana-amtet i Kenya

Værste krise i årtier

Millioner af mennesker på Afrikas Horn er udsat for akut sult som følge af en af de værste tørker i de seneste årtier. Flere og flere mennesker er blevet fattige, fordi de har mistet deres levebrød – men også pga. mange års konflikt og ustabilitet, følgerne af COVID-19-pandemien og stigende fødevarepriser efter invasionen af Ukraine.

Somalia hårdest ramt

Somalia er et af de områder, der er allerhårdest ramt. Omkring halvdelen af befolkningen i Somalia skønnes at være ramt af den længste og alvorligste tørke i landets nyere historie, og millioner lever nu som internt fordrevne.

Når man som somalier bor i en flygtningelejr i Somalia, skal man stadig betale for sundhedsydelser. Men i lejrene er der dårlig mulighed for at få en indkomst, og derfor har de fleste familier sjældent råd til at tage deres børn på hospitalet, hvis det bliver nødvendigt.

Det nytter

For 50 kr. kan PlanBørnefonden kan sørge for varm frokost i børnehaven til 25 børn i een dag i Kenya.

Flygtninglejr i Kenya

Krisen har også ramt nabolandet Kenya. Særlig den nordvestlige del af Kenya, Turkana County, er hårdt ramt. Her ligger Kakuma-flygtningelejren. Kakuma betyder “ingen steder” på swahili og blev oprettet i 1992.

Allerede nu bor ca. 250 000 flygtninge i og omkring lejren. Der forventes en ny tilstrømning af flygtninge til området efter valget i Sydsudan i 2024.

I Turkana er der akut mangel på mad. 1 ud af 4 børn lider under langvarig og kronisk fødevareusikkerhed. Børn, der lider af fejl- og underernæring, risikerer at miste livet eller få følgesygdomme. 9,1 procent (tal fra juni 2019) af kvinderne lider også under akut underernæring. Det er en forværring fra 7,5 % i juni 2018.

Hjælpen allerede ude

I Somalia har vi allerede nu sikret vand og vandrensningstabletter til 480 familier. Vi har uddelt penge til 850 familier, så de kan købe mad og vand og få adgang til vigtige sundhedstjenester samt sikre, at børn bliver i skolen. Derfor er ingen piger droppet ud af skolen, og i nogle områder er der faktisk indskrevet flere børn i skolen.

Med midler fra Danmarks Indsamling kan vi gøre endnu mere end det. Med vores andel af midlerne vil vi fokusere på at sikre god ernæring til børn under seks år samt gravide og ammende kvinder i Somalia og Turkana-amtet i Kenya.

Vi kan uddele mad og vand, behandle underernærede børn og kvinder. Vi kan forbedre adgangen til vand, sanitet og hygiejne (WASH) samt udbrede viden om god ernæring af spædbørn og småbørn.

Vi iværksætter ikke kun indsatser, der gavner her og nu, men har også fokus på at skabe langvarige effekter ved at give forældrene redskaber til at give deres børn og dem selv et godt liv. Det gør vi f.eks. ved at udbyde madlavningskurser med fokus på god ernæring og andre aktiviteter, der vil styrke forældrenes muligheder for at passe godt på deres børn, men også gennem legebaserede aktiviteter, der stimulerer børns udvikling. Forældrene er de vigtigste aktører for børn i krise, og derfor er det vigtigt, at de inddrages så meget som muligt.

FAKTA

Fakta om sult i Somalia

Årtiers konflikt, tilbagevendende klimatiske chok, sygdomsudbrud, omfattende fordrivelser, græshopper, der spiser afgrøder og stigende fattigdom har gjort 7,8 millioner somaliere fattige.

Omkring 6,6 millioner mennesker står over for akut fødevareusikkerhed, og 1,8 milioner børn under fem år er akut fejlernæret.

Somalia har nogle af de højeste spædbørns- og børnedødelighedstal, mødredødeligheds- og fertilitetstal i verden.

Med midler fra Danmarks Indsamling vil PlanBørnefonden:

  • fokusere på at sikre god ernæring til børn under seks år samt gravide og ammende kvinder i Somalia og Turkana-amtet i Kenya
  • uddele mad og vand, behandle underernærede børn og kvinder samt udbyde madlavningskurser med fokus på god ernæring
  • forbedre adgangen til vand, sanitet og hygiejne (WASH) samt udbrede viden om god ernæring af spædbørn og småbørn
  • integrere legebaseret stimulering af børn og kønstransformative tilgange for at tage fat på og ændre de sociale normer og kulturer, der findes inden for ernæring og børns udvikling.

FAKTA
Fakta om sult i Turkana i Kenya

Ernæringssituationen i hele Turkana er alvorligt udfordret – klassificeret som det mest kritiske niveau. 1 ud af 4 børn i Turkana County er ’Wasted’, hvilket er en betegnelse for, at barnets vægt er for lav i forhold til højde og alder, hvilket vidner om langvarig og kronisk fødevareusikkerhed.

Turkanas fattigdomsindeks er anslået til 79,4 % sammenlignet med det nationale gennemsnit på 31,6 %, hvilket gør det til det fattigste amt i Kenya.

keyboard_arrow_up