RED BARNET: Madordninger skal hjælpe børn i Somaliland

Tørke og sult har store konsekvenser for børns adgang til uddannelse i Somaliland. Red Barnet vil derfor lave madordninger for 4.000 skolebørn.

Tørke sender familier på flugt

Den værste tørke i 40 år har påvirket millioner af børn og deres familier i Somalia og Somaliland. Hundredtusindvis af mennesker er sendt på flugt, millioner har mistet deres levebrød. Børn og voksne sulter – og det påvirker også børns skolegang.

Sult har konsekvenser for skolegang

Red Barnet vil med midler fra Danmarks Indsamling etablere madordninger i 25 tørkeramte skoler i Somaliland og hjælpe 4.000 børn med at få maverne fyldt til både morgenmad og frokost.

“Sult på Afrikas Horn har store konsekvenser for børns adgang til uddannelse. Mange børn dropper simpelthen ud af skolen eller har svært ved at koncentrere sig og lære på grund af sult og mangel på mad. Madordninger i de værste ramte skoler skal være med til at sikre, at flere børn får en uddannelse, som er vejen til en bedre fremtid for børn i Somaliland. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at fastholde børnene på skolebænken, ” siger Jakob Eilsøe Mikkelsen, chef for Red Barnets arbejde i Afrika.

Madordninger på skoler i Somaliland skal være med til få børn i skole efter voldsom tørke.

Børn, særligt piger, er udsatte

Børn er særligt sårbare, når kriser og katastrofer rammer – særligt piger. De risikerer at blive udsat for seksuelle overgreb, ende i børnearbejde eller gift væk. Ud over at give børnene en fremtid er skolen også med til at beskytte børnene – samtidig med at de får adgang til mad, rent drikkevand og psykisk støtte.

“Børn, der får en uddannelse, er bedre i stand til hjælpe deres familier, forbedre deres liv, sundhed og fremtid,” siger 14-årige Jamiila, som er et af de børn, som får glæde af skolemaden i Somaliland.

Det nytter

For 50 kr. kan Red Barnet give et skolebarn 15 liter rent vand om dagen i en måned i Somaliland

FAKTA

Red Barnet vil etablere madordninger i 25 skoler i Somaliland for 4.000 skolebørn (halvdelen piger) og støtte dem i deres skolegang, som bliver forsømt pga. sult og manglende energi.

75 skolelærere vil modtage træning i sundhed og ernæring.

4,3 millioner mennesker risikerer at sulte mellem oktober og december 2023 i Somalia og Somaliland. 1,5 millioner børn er truet af akut underernæring.

I Somaliland er indskrivningsraten til grundskolen meget lav – kun 32 procent (tal fra 2021). 68 procent af børnene i skolealderen (6-13 år) går ikke i skole. Regeringen kæmper med at få flere børn på skolebænken.

Mindst 250 grundskoler blev lukket i Somalia og Somaliland på grund af tørken (tal fra juli 2022).

25 skoler får hjælp

De 25 skoler får faciliteter og køkkenredskaber stillet til rådighed for at kunne lave maden og servere den for børnene. I samarbejde med sundhedsmyndighederne vil Red Barnet også løbende distribuere vand til skolerne, som skal bruges til drikkevand og til at tilberede maden. Skolelærerne m.fl. vil også modtage træning i sundhed og ernæring.

keyboard_arrow_up