Da Jamals* bedstefar døde, ville hans bedstemor hive ham ud af skolen, så han kunne arbejde og tjene penge til familien. Med hjælp fra Red Barnet kunne Jamal blive i skolen, samtidig med at han fik et kursus i at klippe hår og et fritidsjob hos en barber. På den måde forsørger han nu sig selv og sin bedstemor. Foto (C) Neeroj Issa, Red Barnet
Nyt projektcenter vil hjælpe unge flygtninge og kvinder i Irak til at styrke deres færdigheder, så de kan finde job og løfte sig ud af fattigdom
I en lejr for syriske flygtninge i Dohuk-provinsen i Irak bor teenageren Jamal* med sin bedstemor. Ligesom mange andre familier i området kæmper de for at forsørge sig selv, for forældrene forlod Jamal, da han var barn, og bedstefaren er død. Heldigvis kom Jamal som 14-årig i kontakt med Red Barnet, der hjalp ham med et kursus i at klippe hår, et fritidsjob hos en lokal barber og skoleting, så han ikke behøvede at opgive sin skolegang for at brødføde familien.
Med midlerne fra Danmarks Indsamling ønsker Red Barnet at hjælpe udsatte unge, der er en smule ældre end Jamal, til at forsørge sig selv og deres familier i Irak, hvor arbejdsløsheden er stor. Et nyt projektcenter i Dohuk-provinsen skal ruste særligt flygtninge, kvinder og unge mødre mellem 15 og 25 år til at finde job, blive iværksættere og håndtere problemer undervejs.
red barnet i samarbejde med harikar
I centeret, som etableres i samarbejde med den lokale irakiske NGO Harikar, vil de unge blandt andet blive tilbudt mentorordninger, undervisning i virksomhedsdrift, legater til at starte mikrovirksomheder og hjælp til at finde lærepladser og jobs. De unge vil desuden blive støttet i at møde udfordringer i livet med træning i problemløsning og samarbejde. Træningen vil særligt fokusere på at forbedre de unges mentale sundhed, der ifølge en nylig undersøgelse fra Red Barnet er stærkt påvirket af deres oplevelser af konflikt og usikkerhed i den mellemøstlige region.
”Det er helt afgørende, at de unge får værktøjerne til selv at skabe sig en indkomst og et arbejdsliv, men det er ikke nok. Mange af de unge er voldsomt mærket af krig og flugt rent mentalt og har også brug for værktøjer til at håndtere modgang, konflikter og bekymringer. Med et stærkt selvværd ruster vi de unge til bedre at kunne håndtere den svære situation, de står i. Derfor er mental sundhed og psykosocial støtte rent faktisk et meget vigtigt element i kampen mod fattigdom,” siger Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt Nielsen.
Særligt fokus på unge syrere, kvinder og mødre
Red Barnets projektcenter oprettes på et tidspunkt, hvor der i den grad er brug for en særlig indsats i det kurdiske område af Irak. Regionen har, siden krigen i Syrien begyndte for knap 10 år siden, taget imod mange internt fordrevne og syriske flygtninge. I dag bor 85.000 syriske flygtninge i regionen, hvor mange kæmper med at finde job. En del af de syrere, der rent faktisk har et arbejde, får så lave lønninger, at de er nødsagede til at optage lån for at kunne betale deres månedlige udgifter og forsørge deres familie.
Især unge mennesker, kvinder og internt fordrevne er ifølge Verdensbanken underrepræsenterede i arbejdsstyrken. Udover manglen på jobs, skyldes problemet dels at mange ledige mangler de specifikke færdigheder, som arbejdsgiverne efterspørger, dels at sociale normer begrænser kvinders frihed uden for hjemmet.
Red Barnet bringer hjælp til selvhjælp
Netop derfor henvender det nye projektcenter sig særligt til unge syriske flygtninge og internt fordrevne yazidier samt til unge kvinder og til unge mødre, der som forsørgere er ekstra udsatte. For at tiltrække kvinder og mødre til centeret vil Red Barnet blandt andet have fokus på at rekruttere kvindelige medarbejdere og tilbyde børnepasning.
”Aktiviteterne i centeret kan gøre en kæmpe forskel. Både for de unge, der deltager i dem, og for de børn, som de unge allerede har, eller som de får i fremtiden. Når vi hjælper unge til at kunne forsøge sig selv eller bidrage med en indkomst til familien, kan vi nemlig undgå, at nogle familier tyer til negative overlevelsesstrategier som for eksempel at tage deres børn ud af skolen for at arbejde eller at gifte deres børn væk,” siger Aneta Brzostek, der er ansvarlig for Red Barnets projekt i Irak.
* Af hensyn til Jamals* privatliv er hans navn i denne artikel ændret
FAKTA
- Mere end 60 % af den irakiske befolkning er under 25 år gamle
- Arbejdsløsheden blandt 18-24-årige er 29%
- Siden krigen i Syrien startede i 2011, har Irak taget imod mange syriske flygtninge. I september 2020 var der 242.704 syriske flygtninge registreret i Irak, hvoraf knap 85.000 var bosiddende i Dohuk-provinsen
- Aktiviteterne i Red Barnets og Harikars projektcenter vil over fire år nå direkte ud til 1.065 trængende personer og koster 15 millioner kroner at finansiere
1: UN (2017): ‘In Iraq, UN Youth Envoy says young people are ‘most valuable force we have to shape a better future’
2: KRSO, IOM and UNFPA (2018): Demographic Survey: Kurdistan Region of Iraq
3: UNHCR (2020): Iraq Syrian Refugee Statistics_September