Røde Kors 2021: Børn og unge i Syrien skal have en bedre fremtid

Denne 8-årige pige bor i en lejr for internt fordrevne i Syrien med sin mor og fire søskende. Hendes far døde, da hun var 5 år gammel. Hun har aldrig gået i skole. Foto: Mari Aftret Mortvedt (C) Røde Kors 

Hverdagen er allerede hård for børn og unge i det krigsramte Syrien, og coronavirussen har kun gjort det værre. Nu er der hjælp på vej.

Vi oplevede alle sammen, hvordan coronavirussen satte en stopper for vores normale hverdag tilbage i marts.

Forestil dig så, at din hverdag har været sat på pause i snart 10 år. Det er situationen i Syrien. Her hærger borgerkrigen forsat, og coronavirussen har nu gjort situationen endnu mere håbløs.

En hel generation af børn og unge er vokset op med vold, død og ødelæggelse. Bomber har smadret deres hjem, skoler og hospitaler, mens tusindvis er blevet forældreløse. De traumatiske oplevelser har sat dybe spor i krop og sjæl hos dem. Samtidig har mange haft begrænset adgang til skole- og læringstilbud og står uden nogen uddannelse.

Desværre er hverdagen kun blevet forværret af coronapandemien, som har presset landets i forvejen hårdt trængte økonomi. Flere unge står uden job, og endnu flere børn kan ikke komme i skole. Samtidig er det blevet sværere at leve sundt og få mad at spise, da priserne på dagligvarer er steget. Stress, frustration og meningsløshed fylder derfor endnu mere.

Coronavirussen har slukket håbet for fremtiden, og børn og unge i Syrien savner mere end nogensinde før en mening med hverdagen.

Psykosocial støtte og uddannelse skal give et håb for fremtiden

Røde Kors vil med pengene fra Danmarks Indsamlingen hjælpe sårbare børn og unge i Syrien, så de får bearbejdet de traumatiske oplevelser gennem psykosocial støtte. Samtidig skal unge gives relevante erhvervsfærdigheder.

“Det er vigtigt, at vi samler denne generation op, før det er for sent. Derfor vil projektet særligt have fokus på at fremme deres mentale sundhed og trivsel. Samtidig skal flere unge have relevante færdigheder, så de kan fortsætte eller genoptage deres uddannelse, finde et arbejde eller starte deres egen forretning,” siger Heidi Raakjær Jespersen, projektleder i Røde Kors.

Børn og unge i nogle af de hårdest ramte områder i Syrien vil blive tilbudt gruppeforløb, hvor de lærer at tale om deres følelser, tanker og oplevelser. Her vil de også lære, hvordan man holder en sund livsstil og beskytter sig selv mod coronavirus. Alt sammen skal være med til styrke og opbygge en selvtillid hos dem. Herudover vil unge i alderen 18-24 år også blive tilbudt undervisningstimer, hvor de bl.a. lærer basale kompetencer inden for IT og kommunikation.

“Projektet vil ikke kun gavne børn og unge, men også deres familier og omgivende lokalsamfund, og det vil skabe en vej for mere optimisme og håb for Syriens fremtid,” siger Heidi Raakjær Jespersen, projektleder i Røde Kors.

Projektet løber over de næste tre år, og det foregår i Deir ez Zor, Aleppo, Homs og landdistrikterne omkring Damaskus.

Fakta

  • Over 2,1 millioner børn og teenagere går ikke i skole i Syrien, mens 1,3 millioner børn er i risiko for at droppe ud af skolen (estimat – UNICEF)
  • 40% af alle skoler er blevet ødelagt eller destrueret (estimat – FN)
  • 90% af syrerne lever under fattigdomsgrænsen (FN)

Kilder: UNICEF, FN, UN OCHA:

(Fakta 1)

(Fakta 2)

keyboard_arrow_up