UNICEF 2021: Beskidt vand og mangel på mad truer Madagaskars børn

støt danmarks indsamling

Babyen tager en lur, mens dens mor lærer om gode kost- og hygiejne vaner, der skal sikre overlevelse og udvikling. Foto: UNICEF © Ralaivita

Danmarks Indsamling vil hjælpe børn i Madagaskars landområder til at få næringsrig kost og adgang til rent vand

I Madagaskars landområder skal man lede længe efter rent drikkevandvand. Faktisk har kun lidt over en tredjedel af befolkningen i områderne adgang til den vigtige livskilde. Det er et problem.
At kunne leve i et rent miljø og have adgang til rent vand, er en af de vigtigste faktorer, når man skal undgå at sygdomme, der kan være fatale for små børn, spreder sig blandt befolkningen.

Diarré som følge af forurenede vandforhold er en trussel for Madagaskars børn. Det gælder i særdeles de børn, der i forvejen lider af underernæring. Og dem er der ikke så få af. Faktisk er 31% af børnene i det område Danmarks Indsamling og UNICEF støtter underernærede, fordi de ikke spiser en varieret og næringsrig kost. De fleste af børnene bor i netop de områder, hvor også rent vand er en mangelvare. Kombinationen af de to ting kan være katastrofal for børnenes chance overlevelse.

RENT VAND ER ET AKUT BEHOV

Familierne har akut brug for rent vand og næringsrig mad, men også for viden om hvordan man sammensætter en god og varieret kost og hvilke hygiejnevaner der er betydningsfulde, hvis man vil undgå at sprede sygdomme imellem sig. Vigtigheden af den viden er i sandhed blevet understreget i 2020.

Danmarks Indsamling og UNICEF vil arbejde for, at flere børn i Madagaskar lever efter deres femårs fødselsdag. Det skal sikres gennem bedre behandlingstilbud til syge børn, rådgivning til familier om hvordan de bedst undgår at deres børn bliver underernærende, samt radioshows og interaktivt teater, der skal lære befolkningen om gode hygiejne vaner. Alt sammen indsatser, der vil sikre at endnu flere børn overlever og trives i det østafrikanske land.

FAKTA

  • 47% af børnene under fem år, lider af underernæring
  • I landområderne er det tal helt oppe på 60%
  • Næsten 1/3 af Madagaskars befolkning har ikke adgang til rent vand. Allerværst står det til i landområderne, hvor 2/3 mangler rent vand
  • Kun 10% af befolkningen benytter basale, sanitære forhold

[1] https://www.unicef.org/madagascar/en/programme/nutrition

keyboard_arrow_up