Adra 2012: Et tag over hovedet

Med bidrag fra Danmarks Indsamling 2012 er der skabt bedre vilkår for børn og deres forældre i og omkring flygtningelejren Kamakara i det nordlige Burundi. ADRA Danmark har blandt andet genopbygget ødelagte skoler og bygget nye huse til de mest udsatte i området.

Burundis borgerkrig ebbede i 2006 ud efter 13 lange og blodige år. Men selvom borgerkrigen sluttede for syv år siden, er fredens frihed endnu ikke nået ud til alle i det lille østafrikanske land. Krigens spor fastholder en stor del af Burundis befolkning i fattigdom, og mange bor stadigvæk i flygtningelejre som Kamakara.

Flygtninge der vender hjem fra flygtningelejre efter borgerkrigen har nemlig ofte ikke noget hjem at komme tilbage til. Deres hus er enten jævnet med jorden, eller også er der nogle andre, der er flyttet ind i det. Lejren er derfor blevet en fast bopæl for mange af dem som bor der. Det er herfra de skal skabe deres fremtid.

Født på flugt

Jeanette Nduwimana bor i Kamakara lejren. Hun mistede begge sine forældre i en flygtningelejr i DR Congo, og er nu vendt tilbage til Burundi med sin egen familie. Familien havde ikke noget hus at vende hjem til, så de har bygget en lille hytte, de alle sammen bor i.

Jeanettes børn er alle født som flygtninge og familiens situation er typisk for mange familier i Burundi, som lever i utætte hytter, hvor vandet vælter ind når det regner med megen sygdom til følge. Netop derfor har ADRA Danmark blandt andet givet de mest udsatte flygtninge, som Jeanttes familie, et tag over hovedet og et trygt hjem, og samtidig skabt bedre skoleforhold for de nogle af de mange børn, som har levet hele deres liv på flugt, men nu igen, i et fredeligt Burundi, kan se fremad. De er først og fremmest sket ved at genopbygge ødelagte skoler.

Fakta

  • Der bor mere end 10 millioner mennesker i Burundi på et område, der er mindre end Danmark, og landet er et af de tættest befolkede lande i verden.
  • Da cirka 90 % af befolkningen derudover bor i landområderne, er specielt genhusning af flygtninge og fordelingen af land et stort problem i Burundi.
keyboard_arrow_up