CARE 2012: 108 spare-låne-grupper hjælper 3000 unge i Uganda

På under to år har CARE Danmark hjulpet mere end 3000 unge mennesker i Uganda til en lysere fremtid. Det sker blandt andet igennem spare-låne-grupper, hvor de unge opbygger sig en nødvendig økonomisk sikkerhed og lærer om deres rettigheder.

I 2006 sluttede to årtiers blodig borgerkrig i Norduganda, og i dag er krigens børn blevet til Nordugandas ungdom. En ungdom, som risikerer at blive en tabt generation med traumatiserende oplevelser fra krigen og med en særdeles usikker økonomisk og social fremtid. Med hjælp fra Danmarks Indsamlingen og Thune Fonden har CARE Danmark startet et projekt i Norduganda omkring byen Gulu. På halvandet år har projektet hjulpet mere end 3000 unge gennem 108 spare-låne-grupper.

’I første omgang lærer de unge at spare små beløb op i grupperne og administrere pengene som en fælles fond. Pengene bruges til at yde lån til gruppens medlemmer, og de investerer for eksempel i såsæd, geder og penge til uddannelse, ‘ siger Nanna Callisen Bang, som er programkoordinator for CARE Danmark i Østafrika.

En ny chance

Spare-låne-grupperne giver de unge en chance for at træde ud af den fattigdom, utryghed og desillusion, som de er vokset op med under borgerkrigen og efterkrigstiden.

’Grupperne blevet uddannet i at forebygge og løse konflikter, så de kan styrke fællesskabet, som lider under eftervirkningerne af de voldelige konflikter. De unge har også fået undervisning i menneskerettigheder, politik og regeringsførelse i deres lokale område, ‘ siger Nanna Callisen Bang.

Uddannelsen foregår i ungdomscentre og skaber bedre forståelse for de unges rettigheder og forpligtigelser som borgere. Det hjælper dem ligeledes til at kunne kræve deres ret og arbejde for at fremme fælles interesser i deres lokalområde.

5500 skal uddannes i landbrugsproduktion

Akwero Concy er en af de unge, som er med i projektet. Hun blev gift med sin mand som 16-årig og har levet i et isoleret og voldeligt ægteskab i de seneste otte år. Hun var derfor ikke i tvivl om, at både hun og hendes mand skulle være en del af CARE Danmarks projekt.

’Jeg har fået undervisning i emner som menneskerettigheder og demokrati, og jeg har fået psykologisk støtte. Jeg kan mærke, at jeg er blevet en stærkere kvinde. Før plejede jeg at låse døren, når min mand kom fuld hjem fra byen og ville slås. Nu er jeg blevet en sejere kvinde, som er fuld af selvtillid. Jeg byder ham velkommen, når han en sjælden gang kommer sent hjem, fordi alle mennesker har ret til fritid, og fordi jeg nu stoler på ham, ’ siger Akwero Concy, som drømmer om at starte et lille landbrug op med sin mand.

I løbet af de næste to år vil CARE Danmark etablere og undervise i alt 220 spare-låne grupper og hjælpe sammenlagt 5500 unge. Ud over den igangværende undervisning vil projektet også uddanne de unge i landbrugsproduktion og markedsføring. Projektet har udvalgt nogle enkelte afgrøder, som har stor efterspørgsel på det lokale marked i Uganda, og vil hjælpe de unge med at få det størst mulige udbytte af de nye afgrøder.

Fakta om Norduganda

  • Fra 1986 – 2006 var det nordlige Uganda præget af borgerkrigen mellem Lords Resistance Army Herrens befrielseshær (LRA) og de Ugandiske regeringsstyrker.
  • I slutningen af 2005 var omkring 1.8 millioner mennesker i det nordlige Uganda flyttet ind i lejre for internt fordrevne.
  • LRA og Ugandas regering aftalte i 2006 at slutte fred, men en endelig fredsaftale er aldrig blevet underskrevet.
  • I 2010 var der stadig over 112,000 internt fordrevne flygtninge i det nordlige Uganda, inklusiv 28,000 børn.
  • Mere end halvdelen af befolkningen i Uganda (50.8 %) er under 15 år.
keyboard_arrow_up