Folkekirkens Nødhjælp 2012: Hårdt slid og store udfordringer i Sydsudan

I Didinga-bjergene i Sydsudan har støtten fra Danmarks Indsamling 2012 givet nyt håb for familier i bjerglandsbyen Nagishot. De er bedre rustet til at modstå dårlige tider, efter at de bl.a. har lært nye landbrugsmetoder.

Men dårlige tider med elendige vejrlig har alligevel ramt hårdt i landsbyen. Det fortæller den nu 39-årige Nakuru Kippe, hvis familie har deltaget i et af Folkekirkens Nødhjælps fødevareprojekter i Sydsudan siden 2009. Nakuru Kippe har med tiden udviklet sig som rollemodel for sine landbrugsfæller i Nagishot-området, der ligger i delstaten Eastern Equatoria. Her arbejder hun med at demonstrere nye dyrkningsmetoder og introducere nye og forskellige afgrøder til sine landsbyfæller.

Det er mere sandsynligt, at en 15-årig pige får et barn end en eksamen

Familien fik også sparet nogle penge op, da de fik solgt en masse bønner og grøntsager. Og for opsparingen købte de to okser, som de bruger til det hårde markarbejde med bl.a. at pløje jorden. Og der var faktisk fremgang for Nakurus familie. Lige indtil familien blev ramt af en ulykke i tidligt forår 2012, fortæller Nakuru i slutningen af september. En mentalt forstyrret mand satte ild til deres hytte, som brændte ned til grunden. Familien mistede alle personlige ejendele; mad, tøj og markredskaber og måtte i en tid bo rundt omkring hos slægtninge.

Familien skal på fode igen

”Vi kæmper hårdt lige nu for at komme på fode igen. Nogle af vores okser er syge, og vi håber på, at vi kan få noget nyt såsæd til kommende sæson, så vi kan få hvede, bønner og grøntsager i jorden. Det betyder nemlig, at vi igen kan vil kunne betale for vores ældste piges skolegang”.

Sammen med sin mand og fem børn, slider Nakuru dagen lang for at skaffe mad på bordet. Hun forsøger at sælge de få overskudsgrøntsager, som familien ikke selv bruger, på markedet i Chukudum, der ligger 26 km væk – det vil sige mange timers gang ned ad bjerget. Salg af grøntsager kan give Nakuru penge til skole, tøj og andre basale fornødenheder.

Sårbar over for skiftende vejrlig

Men vejret har ikke just været gunstigt for Nakurus afgrøder i løbet af 2012. Hun har produceret meget mindre end ellers i den første høstsæson i marts. En mindre tørke satte ind i flere områder i Nagishot i september, og i oktober væltede regnen ned.

For lidt – og for meget: Svigter regnen, går høsten i vasken, og regner det for meget, bliver deres såsæd vasket væk, og Nakuru og hendes familie mister grundlaget for at overleve, da familien er fuldstændig afhængige af, at de selv kan producere madvarer.

Det lokale økosystem er også blevet forstyrret på grund af de mange træer, der blev fældet i højlandet under borgerkrigen. Når der ikke længere er træer til at holde på vandet i jorden, og regnen er ustabil, så påvirker det høsten, og landsbyen kommer til at mangle mad – som regel i perioden maj-august hvert år.

Den ustabile nedbør i området er ikke den eneste udfordring, som Nakuru og hendes familie står over for. Konflikter imellem nabosamfund om bl.a. kvæg spidser til ind imellem, nogle gange med dødeligt udfald. Mange landsbybeboere er derfor bange for at arbejde på marker og jorder, som ligger alt for væk fra deres familiested, fordi de så nemmere kan blive ofre for angreb.

Store udfordringer i den nye stat

Det har været med til at lette landsbybeboernes liv, at de sydsudanesiske myndigheder har boret en brønd i Nagishot, tæt ved Nakurus hytte. Men udfordringerne i Nagishot – og i det meste af Sydsudan – er stadig kæmpestore; Når Nakuru går på markedet i Chukudum, kan hun mærke, at det er svært at få afsat sine grøntsager.

Problemet er, at der er lukket ned for olien i Sydsudan på grund af konflikten imellem Nordsudan og Sydsudan omkring olie. De sydsudanesiske myndigheder har som en konsekvens heraf ikke betalt løn til de offentligt ansatte i flere måneder.

”Så folk har ingen penge til at købe ind på markedet for,” siger Nakuru Kippe, der indimellem har måttet tage turen hjem igen fra markedet om aftenen uden at have fået solgt sine grøntsager.

Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Sydsudan har fået omkring 8.5 millioner kroner fra Danmarks Indsamlingen 2012 til arbejdet i bl.a. Nagishot-området med at forbedre landbrugsmetoderne og infrastrukturen og opbygge fred. Den lokale partnerorganisation CDS – Christian Development Services star for projektet.

Af Linda Nordahl Jakobsen og Hellen Nauren

Fakta

  • Verdens yngste nation; Sydsudan, så dagens lys den 9. juli 2011.
  • Sydsudans selvstændighed markerede afslutningen på årtiers krig og katastrofe.
  • Næsten 80 procent af landets omkring 8 mio. indbyggere bor i landområderne. Analfabetisme, fattigdom og høj børnedødelighed er udbredt i Sydsudan; kun hver fjerde kan læse og skrive, hver femte går sulten i seng og kun hver tredje har adgang til rent vand.
  • Det er mere sandsynligt, at en 15-årig pige får et barn end en eksamen.
  • Folkekirkens Nødhjælp fik ca. 8.5 millioner kroner fra Danmarks Indsamling 2012 til at styrke fødevaresikkerhed og fremme fred og forsoning i bl.a. Nagishot-området. Den lokale partnerorganisation CDS – Christian Development Services står for projektet.
keyboard_arrow_up