IBIS hjælper med projektet 330 gadebørn videre i deres liv gennem uddannelse og genforening med deres familier. Projektet uddanner også socialarbejdere og politi til at lave opsøgende arbejde blandt børnene i det hårde miljø på gaden.
På bageste række i en helt almindelig overfyldt skole i Sydsudans hovedstad, Juba, sidder James og Marko i flotte turkise skoleuniformer og ligner de andre 114 elever her i 3. klasse. Kun fordi IBIS’ medarbejdere kender dem, får jeg øje på dem. Det viser sig, at de er blandt de ca. 155 gadebørn, som IBIS har fået i skole og løbende arbejder på at holde der.
For det er ikke nogen let sag, når man bor på gaden og må hutle sig igennem til det næste måltid. Derfor er det imponerende, at de to drenge, som ikke kender deres egen alder, troligt møder op om morgenen, hvor de starter med at lægge deres beskidte tøj for at trække i en ren uniform og forsvinde ind i mængden af klassens over hundrede elever.
”På få måneder har de ændret sig meget. Det betyder, at vi snart kan begynde at arbejde på at få dem ført sammen med deres familier igen”
Før var de to drenge med i gruppen af virkelig hårde gadebørn med massive misbrugsproblemer. Nu har de formet deres egen mere disciplinerede gruppe af børn, som går i skole og vil noget andet og mere med deres liv.
”På få måneder har de ændret sig meget. Det betyder, at vi snart kan begynde at arbejde på at få dem ført sammen med deres familier igen,” siger Rose Kasara, som indtil for nylig var leder af IBIS’ projekt med gadebørn i Sydsudan. For det er netop et af projektets mål, at få børn, som har familier, tilbage til deres familier og lokalsamfund og ud af en ussel og farlig tilværelse i hovedstadens gader og gyder.
Uddanner socialarbejdere til at tackle gadebørn
Gadebørnsprojektet er finansieret af Danmarks Indsamling 2012. Projektet løber til og med 2014. Helt fra starten har IBIS arbejdet tæt sammen med lokale myndigheder og organisationer, som skal køre projektet videre, når pengene fra Danmarks Indsamling er brugt.
Første skridt i projektet var derfor at uddanne 15 socialarbejdere fra delstaten og fra organisationer, der arbejder med gadebørn. Så de nu har forudsætninger for at arbejde med de omkring 1200 gadebørn, der er i Juba. Et tal forbundet med stor usikkerhed, da der hele tiden kommer nye til, mens andre forsvinder. Foreløbig er det lykkedes projektet at komme i kontakt med 330 af de ofte mistroiske og aggressive børn.
De fleste af dem er endt i storbyen drevet af sult, fattigdom og drømmen om et bedre liv med skolegang. Mange skoler vil slet ikke have de forhutlede gadebørn ind ad døren, og derfor har det også været en hård kamp for IBIS at overtale skolerne til at tage imod børnene. Gadebørn i Sydsudan er ofte jaget vildt, da både politi, handlende og mange almindelige borgere er efter dem.
Efteruddannelse, overtalelsesevner og natlogi
Trods stor modstand og mange forhindringer bevæger projektet sig støt fremad. Det sker gennem efteruddannelse af socialarbejdere og politi, gode overtalelsesevner, et godt samarbejde med myndighederne, udlevering af skoleuniformer og undervisningsmaterialer til børnene og kurser for de lærere, der har med de udsatte børn at gøre.
IBIS har desuden udviklet et målrettet undervisningstilbud for de store børn i form af alfabetiseringsklasser om eftermiddagen på byens skoler og skaffet pladser på en teknisk skole til de store elever, der gerne vil uddanne sig til mekanikere og bygningsarbejdere.
På et punkt har det været særligt vanskeligt at nå målet. Trods lange forhandlinger med myndighederne har projektet endnu ikke fået et stykke jord til et natlogi for gadebørnene. Derfor er IBIS nu gået i tæt samarbejde med andre organisationer, som allerede har natherberg til børnene. Når børnene ikke skal sove på gaden, er det nemlig langt nemmere for projektet at holde børnene i skole og følge op på deres sociale situation. Og Marko og James kan møde op i skolen iført deres skoleuniformer, som alle de andre børn.
Fakta om landet
- Sydsudan blev uafhængigt af Sudan i 2011 efter tæt på 50 års blodig borgerkrig
- Tre af fire indbyggere kan hverken læse eller skrive
- Landet rangerer som nummer 169 ud af 187 på FNs Human Development Index 2011
- Sydsudan er rig på olie, som dog endnu ikke er kommet landets fattigste befolkning til gode.
- IBIS har arbejdet i Sydsudan siden fredsaftalen med Sudan i 2007