Læger uden Grænser 2012: Hawa fik ar på krop og sjæl

Hawa var fire år, da hun ankom til Boqolmayo flygtningelejren i Dolo Ado i Etiopien sammen med sine bedsteforældre. De var flygtet fra hjemlandet Somalia, efter at resten af Hawas familie, hendes forældre og søskende blev dræbt i et bombeangreb.  Hun er et af de mange flygtningebørn, som har fået hjælp af Læger uden Grænser for de midler, som danskerne gav til Danmarks Indsamling i 2012.

Siden 2009 har Dolo Ado i Etiopien modtaget flygtninge fra Somalia. Men i 2011 resulterede kombinationen af en række kampe mellem Somalias regeringsstyrker og militante grupper, som Al Shabaab, og den værste tørke i 60 år, i en hidtil uset stor flygtningestrøm. Flygtninge ankom i tusindetal til de fire lejre i Dolo Ado, mange var syge, underernærede og udmattede. Det udløste en reel humanitær krise, der nu med en massiv, humanitær og medicinsk indsats har stabiliseret sig.

Da Hawa ankom til flygtningelejren var hun også alvorligt medtaget. Hun var ikke bare underernæret, men havde også alvorlige forbrændinger i ansigtet og på kroppen efter bombeangrebet. Derfor måtte hun blive på Læger uden Grænsers hospital i seks måneder for at få den rigtige behandling for sine brandsår. I alt den tid, var bedstemoderen hos hende, og både Hawa og hendes bedstemor fik desuden psykisk og social hjælp og støtte til at komme sig over de traumer, de havde været igennem.

Med støtte fra Danmarks Indsamling har Læger uden Grænser kunnet hjælpe mere end 2000 flygtninge i lejrene i Dolo Ado. 1080 børn er blevet behandlet for underernæring, og 1093 har modtaget psykisk hjælp i forbindelse med de traumer, de har fået i forbindelse med deres flugt og opholdet i flygtningelejrene.

Hawa er ikke længere i Boqolmayo-lejren. Hendes sår blev færdigbehandlet, og hun fik støtte til at bearbejde de psykiske mén fra tabet af sin familie og til at turde komme ud blandt andre børn igen på trods af arrene i ansigtet og på kroppen.

Herefter kunne hun sammen med sine bedsteforældre tage til Etiopiens hovedstade, Addis Ababa. Hun har nu fået en plastikkirurgisk operation, som hjælper hende det sidste stykke vej imod et normalt liv blandt andre igen.

Den primære målgruppe for Læger uden Grænsers hjælp i lejrene Boqolmayo, Malkadida og Kobe i Dolo Ado i Etiopien var underernærede børn under fem år, gravide og ammende kvinder. Men Læger uden Grænser har også behandlet børn over fem år med alvorlig underernæring, behandlet voksne for blandt andet malaria og smitsomme sygdomme og hjulpet mennesker med psykiske traumer efter vold, overfald, krigshandlinger m.v.

Indsatsen i Dolo Ado har blandt andet betydet, at både børnedødeligheden og den generelle dødelighed er faldet markant. Der bor i dag 185.000 mennesker i lejrene i Dolo Ado.

keyboard_arrow_up