Red Barnet 2013: Gode ideer belønnes med iværksætterstøtte

Hassan har fået en god idé. Han vil være den første i sin by til at genoplade bilbatterier. Hans forretningsplan er godkendt af Red Barnet, som giver iværksætterstøtte til unge med gode idéer i Somaliland. Andre får hjælp til at finde jobs

Takket være Danmarks Indsamling 2013 har 200 unge i Somaliland allerede deltaget i iværksætterkurser. Mange har efterfølgende udviklet deres egne forretningsplaner, og i alt 60 unge er nu udvalgt til at få 2.440 kroner i iværksætterstøtte. Blandt de mange forretningsidéer er opdræt af geder, får og kyllinger, pengeveksling, små butikker, farvning af tøj og skrædderier. Andre 77 unge har fået praktikpladser, som for nogles vedkommende allerede har ført til faste jobs.

I løbet af resten af 2014 og 2015 vil mange andre unge også få støtte til at starte egen virksomhed eller til at komme i arbejde. Alle de unge har tidligere gennemført ungdomsuddannelser med hjælp fra Red Barnet, men med en ungdomsarbejdsløshed på 67 procent er det ikke nemt at finde arbejde i Somaliland.
Red Barnet planlægger også at styrke somaliske ungdomsorganisationer og nå ud til 6.000 udsatte unge via klubber og sportsaktiviteter, der skal sætte fokus på fred og rettigheder. Samtidig vil Red Barnet påvirke og hjælpe myndighederne med at få udviklet en national politik for ungdomsbeskæftigelse og iværksætteri.

Enorm ungdomsarbejdsløshed kan føre til uro

42 procent af Somalias befolkning er mellem 14 og 29 år, og 67 procent af alle unge i Somalia er uden arbejde. Ekskluderingen af de unge fra arbejdsmarkedet fører til social marginalisering og dermed til øget risiko for ustabilitet og vold.

En rigtig god idé belønnes

Som den første i sin by vil Hassan genoplade bilbatterier i Berberas travle havneområde. Hans forretningsplan er godkendt af Red Barnet, som giver iværksætterstøtte til unge med gode idéer. Han er 28 år og den ældste af en børneflok på seks. Børnenes far blev slået ihjel under borgerkrigen. Moderen er gammel, så familien er nu helt afhængig af Hassan.
Hassan er tidligere uddannet som elektriker med støtte fra Red Barnet. Lige nu reparerer han elinstallationer på Berbera Hospital et par timer hver dag, og så har han småjobs hos venner. ”På en god måned kan jeg tjene 476 kroner, men det er ikke nok til at betale for uddannelse til mine yngre søskende,” forklarer han.

Til gengæld regner Hassan med at kunne tjene cirka næsten 300 kroner – om dagen – ved at oplade bilbatterier. ”Der er ingen andre muligheder for at oplade bilbatterier her i Berbera, men masser af gamle biler med behov,” forklarer han. ”Så bilerne skal enten startes ved hjælp af en anden bil, eller ejeren er nødt til at købe et nyt batteri, og det er dyrt. Derfor er jeg sikker på, at de vil komme til min ladestation.”

Note: Af sikkerhedsmæssige hensyn er Hassan et opdigtet navn. Red Barnet er bekendt med Hassans rigtige navn.

Fakta om landet

  • Somaliland ligger på Afrikas Horn ud til Adenbugten og har de facto fungeret som en uafhængig stat løsrevet fra Somalia siden 1991, men er ikke internationalt anerkendt som selvstændig stat.
  • 72 procent af Somalilands befolkning lever under fattigdomsgrænsen på godt syv kroner om dagen ifølge UNDP.
  • 67 procent af alle unge i Somalia er uden arbejde ifølge UNDP.
keyboard_arrow_up