BØRNEfonden 2014: Bedre fødsler for Benins mødre

BØRNEfonden har sammen med Falck trænet sundhedspersonale i sikre fødsler og uddannet 150 sundhedsvejledere til at hjælpe gravide kvinder i små landsbyer i Benin. Over dobbelt så mange kvinder føder nu på klinik i stedet for hjemme.

I Benins landsbyer og på sundhedsklinikkerne på landet i Vestafrika er viden om sikre fødsler en stor mangelvare. Siden Danmarks Indsamling 2014 har BØRNEfonden i samarbejde med Falck uddannet et korps af jordmødre, læger og sundhedsvejledere til at træne og vejlede gravide og andre i sundhedssektoren, så fødsler bliver mere sikre. BØRNEfonden har blandt andet udviklet to sæt træningsmateriale godkendt af sundhedsministeriet i Benin, og holdt træninger for 25 sundhedsvejledere og 8 læger og jordmødre.

Fødsels-trænere

– De fungerer nu som trænere for andre i sundhedssektoren. De 25 sundhedsvejledere har allerede trænet 150 kvindelige sundhedsvejledere, der nu laver konsultationer med gravide kvinder ude i landsbyerne, og det har allerede givet målbare resultater, siger CEO Bolette Christensen. Blandt andet modtager 4-5 gange så mange kvinder nu 4 fødselskonsultationer i graviditeten (fra 1.096 kvinder til 5.666 kvinder), og dobbelt så mange kvinder har født på en klinik i de første seks måneder af 2015 (fra 4.780 kvinder til 10.710 kvinder).

Hver anden fødsel foregår uden hjælp

Det er et meget vigtigt skridt i forhold til at nedbringe mødredødeligheden. Hver anden fødsel i Benins landområder foregår ”uassisteret” – det vil sige typisk i hjemmet uden sundhedspersonale. – Det øger risikoen betydeligt for komplikationer, så ved at få dem ind på klinikkerne, har vi gjort meget for at gøre fødslerne mere sikre. Særligt fordi projektet også har trænet personalet til at håndtere fødslerne bedre og fordi der er blevet købt bedre medicinsk udstyr til graviditets- og fødsels-ydelser til 50 sundhedsklinikker, siger Bolette Christensen. Projektet har desuden gjort brug af korte radiospots om mødresundhed, og om kort tid er projektet klar med 18 trehjulede ambulancer og uddannelse af ambulanceførere.

Skyhøj mødredødelighed

I Benin er mødredødeligheden skyhøj. 340 kvinder mister livet pr. 100.000 fødsler. I Danmark er det 5 / 100.000. Målet er, at ny viden fra projektet kan opsamles, og at erfaringerne kan udbredes til andre områder i Benin og Vestafrika. Nedbringelse af mødredødeligheden har været en del af både de tidligere verdensmål, og de nye udviklingsmål frem til 2030.

Fakta om Benin

  • Benin ligger i Vestafrika
  • Har knap 10 mio indbyggere
  • På FNs udviklingsindeks ligger Benin nummer 165 ud af 187 lande
  • Hovedparten af befolkningen i Benin bor i landområder (61 pct)
  • BØRNEfonden har arbejdet i Benin i 21 år
    (Kilde: FN)
keyboard_arrow_up