CARE 2014: Sikrere fødsler i Nepal

Mange kvinder i det vestlige Nepal mister deres barn under fødslen. Men støtte fra Danmarks Indsamling 2014 sikrer i dag kvinder i 21 afsidesliggende distrikter adgang til bedre fødselsforberedelse og en sikker fødsel. 

35-årige Kitty Rawal har været gravid fire gange, men kun tre af børnene overlevede fødslen. Hun er langt fra den eneste i Bajura-distriktet i det vestlige Nepal, som har oplevet at miste et spædbarn. I området er mødre- og børnedødeligheden blandt de højeste i landet. Bajura ligger så fjernt fra større byer, at adgangen til sundhedshjælp er dårlig. Derudover er traditionel medicin og healere mere udbredt end moderne sundhedshjælp. Den cocktail tog livet af et af Kitty Rawels børn.

Svigerfamilien bestemmer

Kitty Rawal bor sammen med sin mand, sine børn og sine svigerforældre. Uddannelsesniveauet i et af Nepals mest afsides distrikter er lavt, og samfundet er bygget op om traditioner. Det betyder blandt andet kulturelle tabuer og myter i forbindelse med graviditet og fødsel. I det traditionelle familiesystem bestemmer Kitty Rawal ikke meget i forhold til sit eget liv. Hun forventes at følge sin mands og svigerforældres beslutninger, både når det kommer til hendes huslige pligter og helbred. De første to gange Kitty Rawal ventede sig, kendte hun ikke til graviditetsforberedelse og opfølgning. Og hun fulgte helt naturligt familiens ønske om, at hun skulle føde i hjemmet.

Den hårde lektie

Sådan var det også, da hun skulle føde sit tredje barn. De traditionelle fødselsplejere blev tilkaldt , da hun gik i fødsel. Ulykkeligvis blev Kitty Rawals barn født med navlestrengen rundt om halsen. Fødselshjælperne havde ikke den nødvendige træning og viden, som var altafgørende for spædbarnets liv. Barnet døde i løbet af få timer.

Svigermor på nye tanker

En af de første opgaver CARE Danmark påtog sig, da projektet startede, var at informere de gravide i området om de nye klinikker og sundhedsydelser. De tog kontakt til mødrene, svigerforældre, ægtefæller og oplyste om fordelene ved at blive undersøgt regelmæssigt før fødsel, føde på klinikkerne samt efterfødselstjek. Kitty Rawal var gravid for fjerde gang, da hun og familien hørte om mulighederne. Med den sidste graviditet i baghovedet tog hun og hendes svigermor til de indledende møder for gravide. De blev rådet til at besøge den nyoprettede sundhedsklinik for at sikre en bedre graviditet og mindre risikofyldt fødsel. Rådgivning overbeviste Kitty Rawals svigermor om, at Kitty burde undersøges regelmæssigt frem til den forestående fødsel.

En fødsel i trygge rammer

Kitty fødte sit fjerde barn på en af de sundhedskliniker, som Danmarks Indsamling 2014 har støttet. Hun følte sig lettet over beslutningen, fordi fødslen foregik langt mere afslappet set i forhold til hendes tidligere fødsler i hjemmet.
’Sundhedsplejerne tog sig rigtig godt af mig. De fortalte mig ting om, hvordan jeg skulle passe min nyfødte baby, som jeg ikke vidste. Og jeg fik en taske med ting til at holde babyen varm og andre hjælpemidler med hjem fra klinikken,’ fortæller Kitty Rawal.
’Jeg føler, at projektet har reddet både mit eget og mit barns liv. Jeg kunne jo have mistet et barn igen, hvis vi havde valgt at føde hjemme igen.’

Fakta

  • Danmarks Indsamling 2014 har hjulpet med at udstyre 21 sundhedsklinikker i det vestlige Nepal med bedre udstyr og personale.
  • Klinikkerne kan nu give gravide kvinder øget adgang til fødselsforberedelse, fødselshjælp og efterfølgende rådgivning.
  • Dødeligheden blandt både kvinder og deres nyfødte børn er faldet markant.
keyboard_arrow_up