Folkekirkens Nødhjælp 2014: Et bedre liv for kvinder og børn i Zambia

Takket være penge fra Danmarks Indsamling 2014 har tusindvis af kvinder og børn i Zambia fået adgang til bedre sundhed og ernæring via Folkekirkens Nødhjælps projekter.

Det sydøstafrikanske land Zambia har igennem årtier været hårdt ramt af fattigdom, HIV og AIDS. Mere end en million børn har mistet deres forældre, og det har efterladt store huller i det traditionelle familiesystem. Mange steder har den ældste i søskendeflokken fået ansvaret for husholdningen. Andre steder kæmper enlige mødre med at brødføde ikke kun hendes egne børn men også flere af de forældreløse børn fra landsbyen.

Ingen skal gå sulte i seng

Takket være penge fra Danmarks Indsamling 2014 har Folkekirkens Nødhjælp hjulpet op mod 10.000 familier i det hårdt ramte Zambezi distrikt til et bedre og sundere liv. Gennem tre forskellige projekter er der særligt sat fokus på den ernæringsmæssige situation for mødre og plejemødre i udsatte familier. De har modtaget geder, trækokser, trædepumper og borehuller til vandbrønde, der kan give kvinderne mulighed for at få et bedre udbytte fra landbruget og dermed sikre, at familien ikke skal gå sulte i seng. Samtidig har 2.500 familier fået installeret energieffektive komfurer, der sparer familierne mange timers dagligt arbejde med at finde brændsel. Samtidig får de undervisning i mere en effektiv og bæredygtig dyrkning af jorden, der har resulteret i, at familierne i dag kan høste langt flere afgrøder.

Flere penge og mere tid

En af dem, der har fået installeret et nyt komfur er Josphin Litupi. Hun fortæller, at tidligere brugte hun både mange timer og mange penge på dagligt at skaffe brændsel. ”Jeg har i dag mulighed for at spare penge op, som jeg nu kan bruge på mad til mine børn, ” siger hun.

“Vi har lært at bruge jorden bedre, så vi kan dyrke flere afgrøder og få et større udbytte. Vi har blandt andet fået udnyttet den jord, der er mellem vores majsplanter. Her har vi plantet appelsintræer”

Også Joyce Saputu er en af de kvinder, der har modtaget støtte. ”Vi har lært at bruge jorden bedre, så vi kan dyrke flere afgrøder og få et større udbytte. Vi har blandt andet fået udnyttet den jord, der er mellem vores majsplanter. Her har vi plantet appelsintræer,” fortæller hun.

keyboard_arrow_up