Læger uden Grænser 2014: Mange tusinde kvinder har født sikkert takket være Danmarks Indsamlingen

Afghanistan er et land præget af uro og konflikt. De verserende kampe rundt om i landet presser landets sundhedsfaciliteter, hvilket i sidste ende går ud over den civile befolkning.

Læger uden Grænser insisterer på, at alle mennesker, uanset hvor de må befinde sig, skal have adgang til lægehjælp. Også selvom de befinder sig i en krigszone. Derfor driver vi en fødeklinik i Kabul.

De fire hyppigste dødsårsager ved en fødsel er blødning under og efter fødslen, infektion efter fødslen, graviditetsforgiftning og langvarig / blokeret fødsel. Disse komplikationer kan ikke helt undgås. Men man kan mindske risikoen for, at det ender fatalt ved at give lægehjælp under graviditet og fødsel. Derfor har Læger uden Grænser, med de midler der blev samlet ind ved Danmarks Indsamlingen, støttet fødeafdelingen på Ahmed Shah Baba hospitalet i Kabul. I løbet af de første seks måneder af 2015 har der været 7390 assisterede fødsler på hospitalet, og over 20.000 har fået hjælp til en sikker fødsel siden januar 2014. I dag anses fødeafdelingen for en af de bedste i Afghanistan.

Men fødsler på hospitalet er ikke det eneste Læger uden Grænser gør. På grund af kampe er det svært for civil befolkningen at bevæge sig sikkert rundt i oplandet omkring Kabul. Derfor har vi såkaldte mobilklinikker, der kører rundt og laver graviditets- og børne- konsultationer. I området mobilklinikkerne dækker, bor der cirka 264.000 indbyggere. De har nu mulighed for at blive tilset og få lægehjælp, selvom de bor i ufremkommelige områder.

Ingen er sikre i Afghanistan

De seneste måneder har desværre vist, at heller ikke sundhedspersonale kan være sikre i Afghanistans konflikt. I oktober blev Læger uden Grænsers hospital i Kunduz, der ligger i en anden del af Afghanistan, bombet. Ud over det sørgelige og direkte tab af liv ved angrebet, betyder det også, at der vil være voldsomme langsigtede konsekvenser for civilbefolkningen i landet. I de områder Læger uden Grænser arbejder, vil der typisk ikke være adgang til lægehjælp for alle, hvis ikke Læger uden Grænser er tilstede. Ofte er Læger uden Grænser den eneste mulighed folk har, for at få blive tilset ved f.eks. fødsel. Derfor er det i sidste ende civilbefolkningen, det går ud over, når man angriber sundhedspersonale.

keyboard_arrow_up